İstanbulMarmaraTürkiyeTurkiyeden1yer

8 MADDE İLE GÜLHANE PARKI

İstanbul’un en önemli ve en eski parklarından biri olan Gülhane parkı aynı zamanda tarihi kültürün de taşıyıcısıdır.

GÜLHANE PARKI’NIN ÖNEMİ

Hem Osmanlı siyasetine hem de edebiyatına damgasını vurmuş bir parktır Gülhane Parkı.Osmanlı Dönemi’nde gelişen birçok tarihi olay bu parkta gerçekleşmiştir. Bu olayların başında Tanzimat Fermanı’nın bahçe içinde okunması gelir. Fermanın Gülhane Hatt-ı Hümayunu adıyla bilinmesinin sebebi de budur. İlk olarak 1912 Yılında park haline getirilerek halka açılmıştır.

GÜLHANE PARKI’NIN GİRİŞ ÜCRETİ VE AÇIK OLDUĞU SAATLER

Gülhane Parkı‘na giriş ücretsizdir. Tarihi ve doğal güzelliklere sahip bu eşsiz parkta hiçbir ücret ödemeden gezinti yapabilirsiniz.

Gülhane Parkı haftanın her günü 24 saat açık.

GÜLHANE PARKINDA GEZİLECEK YERLER

1- İstanbul Arkeoloji Müzesi.

2- İslam Bilim Ve Teknoloji Müzesi.

3- Eski Şark Eserleri Müzesi.

4- Ahmet Hamdi Tanpınar Kütüphanesi.

5- Çinili Köşk Müzesi

GÜLHANE PARKI NEREDE VE NASIL GİDİLİR?

Gülhane Parkı, İstanbul’un Fatih ilçesinin Eminönü semtinde yer alan tarihî bir parktır. Alay Köşkü, Topkapı Sarayı ve Sarayburnu arasında yer alır.

  • Marmaray hattı ile de Gülhane Parkı‘na ulaşım sağlamanız oldukça kolay. Marmaray’dan Sirkeci durağında inerek park istikametinde yaklaşık olarak 5-10 dakikalık bir yürüyüşle ya da T1 tramvay hattına aktarma yapıp Gülhane durağında inerek parka kolaylıkla varabilirsiniz.
  • Gülhane parkının yanından geçen otobüs hatları mevcuttur. Bunlar; 32, 33, 47E, 66, 93, BN1, EM1, EM2 hatlarıdır. Bu otobüs hatlarından indikten sonra kısa bir yürüyüş mesafesinden sonra Gülhane parkına ulaşabilirsiniz.

Detaylı bilgi için tıklayınız.

GÜLHANE PARKI’NDA NELER YAPILABİLİR?

Gülhane Parkı’nda doğa yürüyüşü yapabilir, demli bir çay içebilir, parktaki kuşlara simit atabilir, parkın içerisindeki ve çevresindeki müzeleri gezebilirsiniz. 

Gülhane Parkı Sarayburnu, Alay Köşkü ve Topkapı Sarayı’nın arasındaki alanda yer alır. İstanbul’un ilk parklarından birisidir. Osmanlı Dönemi’nde sarayın dış bahçesi olarak kullanılmıştır. Güllerle dolu bir huzur bahçesidir adeta. Adına Gülhane dense de aslında parkın tarihi çok daha eski zamanlara dayanmaktadır. Tarihte önemli birçok olaya şahitlik etmiştir ve birçok eserde konu olarak karşımıza çıkar.

Yazı Başlıkları [Göster]

Gülhane Parkı Tarihi

Hagios Georgies Manastırı ve Panagia Hodegetria Ayazması‘nın bu bölgede olması nedeniyle Bizans döneminde de değerli olan alan, İstanbul’un fethi ile surlarla çevrilir ve burada birçok etkinlik ve festival düzenlenir. Sarayın dış bahçesi olarak kullanılır, Tanzimat Fermanı burada okunur, Mustafa Kemal, Latin harflerini burada tanıtır ve burada Başöğretmen unvanını alır, Nazım Hikmet buradaki bir ceviz ağacına şiir yazar ve çok daha fazlası olur Gülhane Parkı’nda.

Bugün Gülhane Parkı , yapılan yeniliklerle beraber temiz bir nefes alınabilecek, şanlı tarihe de biraz daha yakından bakılabilecek bir yer olarak karşımıza çıkar. Öyle ki içinizi ısıtacak güneşli günlerden birgün çimlerde yayılarak kuş sesleri eşliğinde kitap okumak, şehrin kalabalığından kaçmak, yüzyıllık çınar ağaçlarının altında sessizliği dinlemek, Sarayburnu’na doğru çıkıp boğaz manzarasını seyre dalmak, Setüstü Çay Bahçesi’nde saatlerce vaktin nasıl geçtiğini bilmeden boğaz manzarasına karşı semaverden çay içmek için İstanbul’daki en doğru adreslerden biridir.

Gülhane Parkı’nda Neler Var

  • İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi
  • Bilimler Tarihi Kütüphanesi
  • Topkapı Müzesi Alay Köşkü (Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi Kütüphanesi)
  • İstanbul Arkeololi Müzesi
  • Çinili Köşk

Gülhane Parkı Çay Bahçesi

Parkın içerisinde yer alan ve Beltur tarafından işletilen Gülhane Kadil Kafe, çay bahçesi ve restorant olarak hizmet veriyor. Menüde fırında antrikot, kızarmış mezgit balığı, burger menü ve vejeteryan burger gibi pek çok seçenek bulunuyor.

Yazının sonuna gelen değerli okurlarım İsfanbul Tema Park (Vialand) Hakkında Bilgi yazımıza da bakabilir. Sevgilerle…

İlgili İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu