Adıyaman’da Gezilecek Yerler | En Popüler 10 Yer

Adıyaman’da Gezilecek Yerler Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, Orta Fırat bölümünde yer alan bir şehirdir. Kuzeyde Malatya, batıda Kahramanmaraş, doğuda Diyarbakır ile sınır komşusu olan Adıyaman’ın diğer komşuları; güneybatıda Gaziantep, güneydoğuda ise Şanlıurfa’dır. Şehir, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu bölgesi arasında köprü vazifesi gördüğü için ulaşım açısından oldukça önemli bir konumda yer almaktadır. Adıyaman, kökleri çok eskilere dayanan tarihi bir yerleşimdir. Dolayısıyla şehirde, hem doğal güzellik hem de tarihi zenginlik açısından gezip, görülmesi gereken pek çok yer bulunmaktadır.
Kaç günde gezilir: Adıyaman seyahatinizi 2 – 3 günde tamamlayabilirsiniz.
Ziyaret için en uygun zaman: Adıyaman, yazları kurak ve serin, kışları ise soğuk ve kar yağışlı bir iklime sahiptir. Dolayısıyla Adıyaman seyahati için en uygun dönem, havaların daha yumuşak olduğu Mayıs ile Eylül ayları arasıdır. Adıyaman’da Gezilecek Yerler
Adıyaman Gezilecek Yerler Videosu
En Popüler Yerler
1- Nemrut Dağı Milli Parkı

Adıyaman denildiğinde şüphesiz ki akla ilk gelen her zaman Nemrut Dağı olur. Dolayısıyla bu tarihi şehre gelip de Nemrut Dağı’nı görmeden dönmek olmaz. Nemrut Dağı, Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde, Toros dağ silsilesinde yer almaktadır. 1987 yılından beri UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan Nemrut, 1988’de Nemrut Dağı Milli Parkı olarak koruma altına alınmıştır.
Geç Helenistik Dönem’deki Kommagene Krallığı’na ait harabeleri, heykelleri ve yazıtlarıyla meşhur olan Nemrut Dağı, Türkiye’nin en popüler tarihi varlıklarından biri olup; her yıl yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Gizemli atmosferiyle herkesin dikkatini çeken Nemrut Dağı’yla ilgili çok eski dönemlerden beri pek çok efsane anlatılagelmiştir. Bu efsanelerden en bilineni şöyledir:
Bir Hikaye! Bir rivayete göre adını, Hz. İbrahim’i ateşe attıran Nemrut isimli Babil hükümdarından alan Nemrut Dağı Hristiyanlık, Yahudilik ve İslam tarihi açısından farklı anlamlar ifade etmektedir. Lakin halk arasında anlatılan bir efsane oldukça yaygındır. Efsaneye göre, Nemrut Dağı’nda büyük bir krallık hüküm sürüyormuş. O dönem insanlar bin yaşına kadar yaşayabiliyormuş. Nemrut Kralı da tam bin yaşındaymış. Bin yaşına kadar yaşayan kralın beş yüz yaşında bir oğlu varmış.
Kral tek çocuğu olan oğluna çok düşkünmüş. Kralın oğlu, günlerden bir gün Van Gölü kenarına oyun oynamaya gitmiş. Fakat göle düşüp, boğulan oğul, maalesef hayatını kaybetmiş. Kara haberi alan kral çok üzülür. O kadar çok üzülür ki, yataklara düşer ve hasta olur. Amansız bir hastalığa yakalanan krala bir türlü deva bulunamaz. Ölüm döşeğinde olan kral bir gün hasta yatağından kalkar ve yüzünü Nemrut Dağı’na dönerek: ”Benim oğlum yaşı beş yüz yaş, Hele ham tıraş, Bilseydim dünyada ölüm var, Koymazdım taş üstünde baş.” diyerek haykırmış.
Kralın haykırışı, dağın taşlarında yankı bulmuş ve çoğalarak geri dönmüş. Sonrasında yaşadığı acıya daha fazla dayanamayan Kral üzüntüden ölmüş. Bu olay karşısında Nemrut Dağı, duyduğu üzüntüden dolayı patlar ve her yere ateş saçmış. Nemrut Dağı’nda son gerçekleşen volkanik patlama da bu olmuş. O günden sonra bir daha faaliyete geçmeyen Nemrut Dağı’nın, kral ve oğlunun yasını tuttuğuna inanılır ve bu efsane kuşaklardan kuşaklara anlatılır dururmuş.
Neden Gitmeliyim?
MÖ 1. yüzyılda Kommagene Krallığı tarafından, devasa heykellerle donatılmış olan Nemrut Dağı, doğu ve batı teraslarında bulunan Antiochos ile tanrı-tanrıça heykellerinden dolayı “Tanrıların Dağı” olarak da adlandırılmaktadır. Kommagene kralı Antiochos Theos, MÖ 62 yılında, Nemrut Dağı’nda Yunan ve Pers tanrılarına ait olan heykellerin yanı sıra kendi mezar-tapınağını da yaptırmıştır. Mezar, kartal başı gibi tanrısal taş oyma figürleriyle süslenmiştir.
Mezarda 1881 yılında Alman mühendis Karl Sester tarafından bir takım kazı çalışmaları yapılmış; fakat sonraki yıllarda gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalar esnasında Kral Antiochos’un mezarı bir türlü bulunamamıştır. Dağda bulunan meşhur taş heykeller sırasıyla Kral Antiokhus (Theos), Herakles (Ares-Artagnes), Zeus (Oromasdes), Fortuna (Kommagene tanrıçası) ve Apollo’yu (Mithras) temsil etmektedir.
Ayrıca Nemrut Dağı’nın meşhur taşlarının oraya kadar nasıl taşındığı ve tümülüsün yapısındaki gizemler, henüz tamamen keşfedilmiş değildir. Dolayısıyla Nemrut Dağı’nın uzaylı üssü olduğunu düşünenler bile mevcut! Bunun yanı sıra ”Eskikale, Yenikale, Karakuş Tepe ve Cendere Köprüsü” Nemrut Dağı Milli Parkı’nda görülmesi gereken diğer tarihi yapılar arasında yer alıyor.
2- Gerger Kanyonu

Fırat Nehri ile Atatürk Barajı’nın birleştiği nokta bulunan Gerger Kanyonu; ziyaretçilerine gerçek anlamda, tam bir göz zevki yaşatıyor. Öyle ki yeşilliğin ve mavi-yeşil gölün birleşimi, bir kartpostal havası oluşturuyor. Gerger Kanyonu, 2004 yılında turizme kazandırılmış olup; yeterli yatırım yapılmadığı için fazla tanınmıyor.
Lakin siz bu cennet köşesini Adıyaman’da gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. Aksi takdirde çok şey kaçırmış olacaksınız! Gölün üzerinde gerçekleştirilen sandal, tekne veya kano turlarına katılarak, Gerger Kanyonu’nun tadını çıkarabilirsiniz.
- Adres: Merkez Mahallesi, 02700 Gerger/Adıyaman Adıyaman’da Gezilecek Yerler
- Yol tarifi al >
3- Çat Barajı

Adıyaman’da gezilecek yerler listemizde sıradaki durağımız Çat Barajı! Çat Barajı, Malatya – Çelikhan karayolu güzergahında, 1985-1996 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Şehrin görülmeye değer en popüler yerlerinden biri olan baraj, özellikle üzerindeki, hareket halinde olan adalarıyla meşhur. Çat Barajı üzerinde bulunan ‘Yüzen Adalar’ın binlerce yıl içerisinde oluştuğu bilinmektedir.
Barajdaki su seviyesinin yetersizliği ve rüzgarın etkisi ile kıyıya çarpan adalar maalesef parçalanmakta ve irili ufaklı adacıklar oluşturmaktadır. Su yüzeyinde yüzen bu adaların oluşturduğu görüntü görülmeye değer.
- Adres: Çat Barajı, 02602 Köseuşağı, Çelikhan/Adıyaman
- Yol tarifi al >
4- Adıyaman Müzesi

Adıyaman Müzesi, şehir merkezinin en güzel yerinde, tek katlı, geniş ve bahçeli oldukça modern bir müzedir. 1982 yılından beri hizmet veren müzede eserler iki büyük salon ve bu salonu birbirine bağlayan ara salonla iç bahçede sergileniyor. Aşağı Fırat Bölgesinde yapılan kazılarda bulunan, satın alma ve diğer yollardan getirilen eserlerle müze, bölgenin en zengin müzesi haline gelmiştir.
Neden Gitmeliyim? Adıyaman Müzesi’nde; Kalkolitik Dönemdeki pişmiş topraktan kaplar, Paleolitik Dönemdeki el baltaları, delici ve kesiciler, Tunç Çağındaki süs eşyaları, Roma ve İslam Dönemindeki seramik kaplar sergileniyor. Ayrıca farklı dönemlere ait mühürler, insan ve hayvan figürleri, kadın ve erkek takıları, altın, gümüş, bronz sikkeler, mozaikler ve yöreye ait etnografik eserler de teşhir ediliyor.
5- Keleş Konağı

Tarihi Adıyaman evlerinin muhteşem bir örneği olan Keleş Konağı, Adıyaman’ın merkezinde Ulucami yakınlarında yer alıyor. Belediye tarafından 2012 yılında, restore edilerek turizme kazandırılan konak içerisinde Adıyaman ve Güneydoğu yöresini yansıtan pek çok değerli obje bulunuyor. Bunun yanı sıra Gaziantep ,Şanlıurfa ve Mersin’den getirilen el işi mobilyalar ve el dokuması halılar, yine konakta bulunan yöresel ürünlerin bir kısmını oluşturuyor.
Seminer, toplantı, söyleşi ve dinlenme yeri olarak hizmet veren konak, Adıyaman’da gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmeli! Ayrıca Keleş Konağı, sanatsal galeriler, geçici fotoğraf ve resim sergileri gibi pek çok kültürel aktiviteye ev sahipliği yapıyor. Adıyaman’da Gezilecek Yerler
- Adres: Ulucami, 808. Sk. No: 34, 02030 Adıyaman Merkez/Türkiye
- Giriş ücretsiz
- Yol tarifi al >
6- Oturakçı Pazarı

Oturakçı Pazarı, Adıyaman şehir merkezi içerisinde bulunur. Bu bölgeye gelen turistler, dönemden evvel mutlaka bu tarihi çarşıya uğrar ve sevdiklerine, Adıyaman’ı simgeleyen hediyelik eşyalar alırlar. Pazar içerisinde yok yok! Halı, kilim, çanta ve heybe gibi el emeği göz nuru pek çok yöresel ürünü Oturakçı Pazarı’nda bulabilirsiniz. Ayrıca Adıyaman’ın meşhur üzümü, pestili ve muskası, çarşı içerisinde yer alan Şire Pazarı’nda bulunur. Şehri simgeleyen bu tarihi pazarı, Adıyaman’da gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin!
- Adres: Kapcami, 1008. Sk. 02100 Adıyaman Merkez/Türkiye
- Çalışma saatleri: 08.00 – 23.00 Pazar: 08.30 – 22.00 *Her gün açık
- Giriş ücretsiz
- Web Sitesi
- Yol tarifi al >
7- Çelikhan İçmesi

Çelikhan İçmesi, Adıyaman’a bağlı, aynı adlı Çelikhan ilçesinin 23 km. kuzeydoğusunda bulunuyor. Çelikhan İçmesi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro Klimatoloji tarafından incelenmiş olup; bağırsak, mide, karaciğer, safra kesesi, böbrek taşı ve sağlıklı zayıflama için faydalı olduğu açıklanmıştır. Bu nedenle daha fazla ilgi görmeye başlamıştır.
- Adres: Çelikhan, Adıyaman/Türkiye Adıyaman’da Gezilecek Yerler
- Yol tarifi al >
8- Gümüşkaya Mağaraları

Adıyaman’da Gezilecek Yerler Gümüşkaya Mağaraları, Adıyaman’ın 40 kilometre güneybatısında, Göksu Nehri’nin kenarında yer alan oyma şeklinde birbiriyle bağlantılı mağaralardan oluşmaktadır. Gümüşkaya Mağaraları’nın oluşumunun başlangıcı İ.Ö 150 yılına dayandığı tahmin edilmekle birlikte; diğer mağaralar gibi tarihte konut olarak kullanıldığı söylenmektedir. Mağaralar; balkonlar, kuyular, bölmeli odalardan oluşuyor. Lakin mağarada gezebilmek için ancak 1 kişinin geçebileceği dar geçitleri kullanmak gerekiyor.
- Adres: Gümüşkaya, 02230, Adıyaman Merkez/Türkiye
- Yol tarifi al >
9-Palanlı Mağarası

Adıyaman şehir merkezinin 10 kilometre kadar kuzeyinde yer alan Palanlı Mağarası’nın ilk olarak Paleolitik dönem insanları tarafınca kullanıldığı düşünülmektedir. Mağaranın duvarlarında o döneme ait olduğu düşünülen çizimler yer almaktadır. Arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmiştir. Tarihe yolculuk yapmayı sevenlere farklı hisler yaşatan mağarayı görmeden şehirden ayrılmamak lazım. Mağaranın en dikkat çekici tarafı şüphesiz, isli duvarlarında, bozulmadan duran, yalın kontur çizgilerle oluşturulmuş geyik figürüdür.
- Adres: Örenli 02240 Palanlı, Adıyaman Merkez/Türkiye
- Yol tarifi al >
10- Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı

Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı, Gaziantep–Malatya karayolu ile Adana-Malatya demiryolu güzergahında bulunan Gölbaşı ilçesinde, Adıyaman ilçe merkezinin 63 kilometre batısında yer almaktadır. Gölbaşı, İnekli ve Azaplı göllerinin de içinde bulunduğu 1687 hektarlık bir alandan oluşan park, 2008 yılında milli tabiat parkı ilan edilip, koruma altına alınmıştır.
Neden Gitmeliyim? İçerisinde birbirinden farklı kuş türleri bulunan Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı, kuşlar tarafından yumurtlama ve yaşam alanı olarak kullanılmaktadır. Bu açıdan nitelikli bir kuş cenneti olan Gölbaşı içerisinde, kuşları seyredebileceğiniz kuş gözlem kulesi, kuş gözlem evi ve bir seyir terası yer almaktadır. Sazlık alanlar ve renkli bir bitki örtüsünün süslediği Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı içerisinde ayrıca ziyaretçiler için yürüyüş yolları, piknik alanları ve çocuklar için oyun parkları bulunmaktadır.
Öneri ve görüşlerinizi bekliyoruz:) Keşfiniz bol olsun…