AğrıDoğu Anadolu

Ağrı’da Gezilecek 7 Nokta

Merhabalar, Ağrı’da Gezilecek 7 Nokta hakkında bilgi vermeden önce şehir hakkında size bilgilendirmek isteriz.

Ağrı Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde Yukarı Murat – Van bölümünde bulunan bir ildir. Adını sınırları içerisinde yer alan Ağrı Dağ’ından kısmen almıştır.

Ağrı’da Gezilecek 7 nokta

1- Ağrı Dağı

Ağrı Dağı

Türkiye’nin en yüksek doruğu olan Ağrı Dağı 5137 metre yüksekliği olan sönmüş bir volkanik dağdır. Ağrı Dağı %35 Iğdır, %65 Ağrı ilinde yer alır. Doğu Anadolu volkan dizisi üzerinde yükselen Ağrı Dağı Türk, İran ve Ermenistan sınır kavşağında yer alır. Ağrı Dağı her mevsim zirvesindeki erimeyen karlarıyla ve ülkemizdeki en büyük dağ olma özelliğini taşımaktadır. Ağrı Dağı ülkemiz için önemli bir konuma sahiptir. Marco Polo’nun Ağrı Dağı’nın çıkılmayacak bir yer olduğunu söylemesinin ardından 1829 da Fiederik Van Parat’ın dağa çıkmasıyla tırmanışlar yapılmaya başlamıştır.

2- İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa

Ağrı ilinin gözdesi olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Ağrı değince nedense hepimizin ya da çoğumuzun aklına İshak Paşa Sarayı gelir.

İshak Paşa Sarayı Türk mimari tarihinin en güzel eserleri arasında yer aldığını belirtebiliriz. Günümüzde de eşsiz mimari yapısıyla göz doldurmaya devam etmektedir. Sarayın yapımı 99 yıl sürmüştür. Saray turistik açıdan büyük önem taşımaktadır. Hem yerli turistler hemde yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir.

3- Ahmet Hani Türbesi

Ahmet Hani Türbesi

Eser Ahmed Hani’ye aittir. Doğubayazıt’a 8 kilometre uzaklıkta, İshak Paşa Sarayı ‘nın üst kısmındadır. Ağrı ilinde en çok ziyaret edilen bir türbedir.

4- Diyadin Kaplıcaları

Diyadin Kaplıcaları

Ağrı Diyadin Kaplıcaları Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli termal turizm merkezlerindendir. Kaplıcalar 48 Kilometre karelik bir alanda bulunmaktadır. En çok ziyaretçi sayısını Sonbahar aylarında almaktadır.

5- Nuh’un Gemisi

Nuhun Gemisi

Ağrı Dağı’nın güney karşısındaki Telçeker ile Üzengili köyleri arasında bulunan doğal bir anıttır. Aslında bu anıt gemi biçiminde bir siluet (iz)’dir. Nuh Tufanı sonucunda Karaya oturan geminin burada kaldığı öne sürülmektedir.

6- Buz Mağaraları

Buz Mağarası

Meteor çukuru ile aynı lav tüneli sistemi üzerinde bulunan doğal bir anıt mağarasıdır. Mağara uzun eksenli, elips biçiminde yaklaşık 100 metre uzunluğunda, 50 metre genişliğinde ve 8 metre derinliğinde bir çukurdur.

7- Urartu Kalesi

Urartu Kalesi

Doğubayazıt’ın 5 kilometre doğusundadır. Eski Beyazıt’ın kuzeydoğusundaki Belleburç denilen yerde bulunmaktadır. Kayalıklar üzerinde olan bu kalenin tarihi bilinmemektedir. Urartu Kalesi denildiği için Urartular Döneminde kaldığı düşünülmektedir.

Sizler için Ağrı’da Gezilecek 7 Noktayı araştırdık eksik olduğunu düşündüğünüz yerleri bize yorum kısmından ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz😊

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu