AnkaraGurme Rehberi

Ankara Yöresel Yemekleri; Ankara’da Ne Yenir? | 32 Süper Lezzet

Ankara’da Ne Yenir? Ankara’ya gidip de bu yemeklerden tatmamak olmaz. Kapsamlı Ankara’nın yöresel yemekleri listemize göz atarak, damak zevkinize hitap edebilecek lezzetleri not edebilirsiniz.

Ülkemizin en güzel ve önemli şehirlerinden olan Ankara’da ne yenir listesini sizler için derledik. Ankara’ya yolunuz düştüğünde mutlaka denemeniz gereken lezzetli yemekleri kentin pek çok ilçesinde yer alan yeme içme mekanlarında tadabilirsiniz.

# Ankaranın Meşhur Yöresel Yemekleri

Listenin ilk sırasında;

1. Beypazarı Güveci

Beypazarı Güveci

Geçmişte padişahlar için özel olarak hazırlanan güveç, tam tamına 500 yıllık bir geçmişe sahip. Pişirilmesi 5 saat civarında süren güveci ilginç kılan özellik ise kullanılan etin, doğada kendi besinini bulabilen hayvanlardan alınıyor olması. Ankara’da Ne Yenir? Özellikle kuzu etiyle yapılan Beypazarı güvecinin yer yemez ağızda dağıldığını da belirtelim.

2. Çubuk Turşusu

Çubuk turşusu

Kornişon turşusuna benzese de sondan başa doğru incelen yapısıyla çubuk turşusu, farklı türdeki salatalıklarla hazırlanıyor ve neredeyse her yemeğin yanında yer buluyor. Ankara’nın yöresel yemekleri yanında en iyi yardımcı oyuncu rolünü üstlenen çubuk turşusu her yiyeni mest ediyor desek yanlış olmaz.

3. İnceğiz Çorbası

inceğiz çorbası

Kuzu eti, haşlanmış nohut ve buğday karışımıyla hazırlanan çorba, lezzetiyle sizi kendisine hayran bırakacak nitelikte. Ayrıca üzerine dökülen yağla lezzetini ikiye katlıyor. Ankara’da ana yemek öncesi başlangıç olarak tercih edilen inceğiz çorbasının tarifini öğrenerek kendiniz de evde yapabilirsiniz, ancakAnkara’da Ne Yenir? Ankara’da tattıklarınızın yerini hiçbiri alamayacak, uyaralım!

4. Entekke Böreği

entekke böreği

Mayayla hazırlanan hamurun içine kıyma eklenerek, kavala kurabiyesi biçiminde kapatılır ve pişirilir. Entekke için bir nevi kıymalı börek de denilebilir. Kapalı pişi görünümlü bu börek, yağda kızarır kızarmaz servis tabağına alınır ve sıcak sıcak afiyetle yenilir.

5. Tamtak Tiridi

tamtak tiridi

Mini kebap görünümünde olan tamtak tiridi, içindeki muhteşem çemenin de etkisiyle denedikten sonra vazgeçemeyeceğiniz tatlardan. İçerisindeki çemen ve kıymalı karışım ile dilerseniz sabah dilerseniz öğle veya akşam yemeklerinde tüketilebilecek türde bir lezzet. Ankara’da Ne Yenir?

6. Efelek Sarması

efelek sarması

İçi harçla doldurulan efeleklerin tencereye koyulup pişirilmesiyle yapılan sarma, yanına yapılan yemlik cacığıyla doyumsuz bir lezzet sunuyor. Ankara’nın yöresel yemekleri arasında belki de en zahmetlilerden biri olan efelek sarmasını diğer sarma çeşitlerinden ayıran şeyse iç harcına konulan malzemeler.

7. Ankara Tava

Ankara tava

Ankara’nın yöresel yemekleri arasında akla ilk gelenlerden biri olsa da hazırlanışı konusunda Ankaralılar pirinç ve arpa şehriyeden yapanlar olarak ikiye bölünmüş durumda. Ayrıca Ankara tavayı kemikli kaburga etinden yapanlar olduğu gibi kuşbaşı etten yapanlar da var. Hele ki yanında cacık, turşu, hoşaf, veya salata ile servis edilmesi adeta lezzeti üçe dörde katlıyor. Ankara tavasını en iyi yapan yer ise 1906 yılından bu yana hizmet veren ve Altındağ’da yer alan Boğaziçi Lokantası.

8. Beypazarı Kurusu

Beypazarı kurusu

İçinde bol tereyağı ve tarçın olan Beypazarı kurusu, sert bir hamur haline getirilerek pişirilir ve çaya, kahveye batırılarak, üzerine çikolata sürülerek ya da yanında peynirle de yenebilir. Sadece Ankara değil, Türkiye’nin pek çok şehrindeki fırın ve pastanelerde karşımıza çıkan Beypazarı kurusunu Ankara’dan sevdikleriniz için de satın alabilirsiniz. Reçetesi özel olan bu tarifi lezzetli kılan şeyse içine maya, süt, tarçın, zeytinyağı, tereyağı ve un konulan hamurdan oluşması. Ankara’da Ne Yenir? Beş çaylarının olmazsa olmazı Beypazarı kurusu, yedikçe yiyesiniz gelecek türde bir lezzet.

9. Öllüğün Körü

öllüğün körü

Eriştenin üzerine kavrulmuş kıyma eklenerek hazırlanan öllüğün körü, yoğurtla yendiğinde lezzetini ikiye katlıyor. Ankara’nın yöresel yemekleri arasında ilk sıralarda gelen öllüğün körü, fırından çıktıktan sonra ters çevrilir ve kare şekilde porsiyonlanarak servis edilir.

10. Bazlama Kebabı

bazlama kebabı

Hazırlanan bazlamaların içine et harcı koyulur ve bazlama etin suyunu çektikten sonra yemeye hazır hale gelmiş demektir. Sabah kahvaltılarında meşhur Ankara simidinizi yedikten sonra bu mis kokulu lezzetin arasına peynir, domates, yeşillik koyarak dürüm yapıp afiyetle mideye indirebilirsiniz. Öyle ki Ankara da kilo aldırmadan dönemeyeceğiniz şehirlerden biri…

11. Bici Aşı

bici aşı

Asma yaprakları ve bulgurun eşsiz uyumunun adeta lezzet şölenine dönüştüğü Ankara’nın bici aşı yemeği, oldukça faydalı ve lezzetli bir sulu yemek çeşidi. Ankara esnaf lokantalarında üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirildikten sonra servis edilen bu özel lezzeti denemeden şehri terk edeyim demeyin.

12. Şibit Tatlısı (Kaşık Atması)

Şibit tatlısı

Kaşık atmasının adını duyanlar ama tadına henüz bakmamış olanlar için tam bir lezzet bombası olduğunu söylemekte fayda var. Kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde ettikten sonra tencerede haşlanır, servis tabağına alınır ve sonra da kızdırılmış tereyağı ve keş ile lezzetlendirilen kaşık atmasını kesinlikle denemelisiniz. Şibit tatlısında kullanılan malzemeler ise tuz, un, su, yumurta tuz ve tereyağı.

13. Kutludüğün Somonu

kutludüğün somonu

Ankara’nın köy ekmeği kutludüğün somonu, dışı sert, içi yumuşacık ve fırından çıktığı ilk anda kokusuyla kendisine hayran bırakan yöresel bir lezzet. Sabah kahvaltılarında ve iftar sofralarında sıklıkla göreceğiniz somonu uzun süre buzdolabında saklayarak da muhafaza edebilirsiniz. Kısacık bir ısıtma rutininden sonra yeniden tazecik yemeniz mümkün. Hatta hoşunuza giderse dondurulmuş olanlarından dönüş yolunuzda alabilirsiniz. Kepekli köy unu, maya, su, tuz ve alabildiği kadar un ile hazırlanan kutludüğün somonunu görür görmez bir an için masallar diyarına ışınlanacaksınız, bizden söylemesi!

14. Çıkınağıl Asıdası

Çıkınağıl Asıdası

Görüntüsü itibariyle acılı ezmeyi andırsa da tamamen farklı bir lezzet çıkınağıl asıdası. Önceden eritilmiş tereyağın üzerine pekmez dökülüp iyice ısıtıldıktan sonra yavaş yavaş un eklenir ve eklenen un, pekmezli karışımla birlikte kavrularak eşi benzeri görülmemiş bir lezzet halini alır. Ankara’nın yöresel yemekleri denince akla ilk gelenlerden biri olan çıkınağıl asıdasını şehrin hemen hemen tüm esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.

15. Karga Beyni

karga beyni

İsmini duyanları biraz ürpertse de karga beyni, kullanılan malzemeler itibariyle tamamen farklı bir lezzet. Süzme yoğurt ve pekmezin karıştırıldıktan sonra servis edilen bu lezzet, sabah kahvaltıları başta olmak üzere günün her saati ekmeğe sürülüp yenilebilecek nitelikte. Ankara’da gezilecek yerler ve tarihi mekanlar listenizdekileri bir bir tamamlarken molalarınıza renk katacak karga beynini tarifini öğrenirseniz şayet siz de yapabilirsiniz.

16. Köfter

köfter

Ankara usulü köfter tatlısını oldukça başarılı bir lezzet olarak tanımlayabiliriz. Yalnızca 3 malzemeyle hazırlanan bu pratik lezzet, pişirildikten sonra efsane bir tada dönüşüyor. İçerisinde ise üzüm pekmezi, nişasta ve su yer alıyor. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirildikten sonra tepsiye dökülüp, soğuması bekleniyor. En son da baklava şekli verilerek servis ediliyor. Tadı ise bir hayli güzel; kesinlikle denemenizi tavsiye ediyoruz.

17. Malak

malak

Ankara gece hayatının nabzını tuttuktan sonra enerjinizi yerine getirmek için tercih edebileceğiniz bir başka lezzet daha! Ankara’nın yöresel yemekleri genellikle pekmez ile epey haşır neşir. Pekmez, tereyağı, un ve ceviz içi gibi malzemelerle hazırlanan bu lezzeti, Ankara’nın yeme içme mekanlarında deneme fırsatını sakın ola kaçırmayın.

18. Öküz Helvası

öküz helvası

Hazırlanışı un helvasıyla oldukça benzeyen Ankara’nın meşhur öküz helvası içerisinde, diğer helvalardan farklı olarak pekmez yer alıyor. Un, pekmez ve tereyağın tencerede kavrulmasının ardından büyük toplar halinde yuvarlanarak servis edilmesiyle lezzet topları halini alıyor. Hem soğuk hem de sıcak tüketilebilen öküz helvası, ocakta piştikten sonra top haline getirilip soğumaya bırakılır.

19. Aş Çorbası

aş çorbası

Ankara’nın bol malzemeli çorbalarından biri de Aş çorbası… İçerisinde yeşil mercimek, kıyma ve nohut gibi lezzetli malzemelerin yer aldığı çorba, erişte ile de birleşince zenginliğine zenginlik katıyor. Tadı ise inanılmaz güzel.

20. Dutmaç

dutmaç

Dutmaç çorbası, aş çorbası ile lezzet olarak oldukça benzese de malzeme anlamında kıyma eklenmeden hazırlanıyor. Aş çorbasının vejetaryen versiyonu diyebileceğimiz dutmaç çorbası da halk tarafından sıklıkla hazırlanan başlangıç yemeklerinden biri.

21. Çılbır

çılbır

Türkiye’nin pek çok ilinde yöresel lezzetler listesine girmiş çılbır Ankara için de oldukça önemli bir yemek. Yumurta, süzme yoğurt, tereyağı, sarımsak ve çeşitli baharatların harmanlanmasından oluşan bu lezzet, Ankara halkı tarafından çok seviliyor.

22. Orman Kebabı

orman kebabı

Ankara usulü Orman kebabı için “Anlatmaya gerek yok, görüyorsunuz…” demek yeterli olacaktır bize göre.  Çoğu kişi tarafından sevilen sebzelerin ve kuşbaşı etin kızartıldıktan sonra bir kez de güveçte fırınlanmasıyla ortaya çıkan bu lezzet bombası yemeğimiz, Ankara’da hemen her restoranda bulabileceğiniz yöresel yemeklerden…

23. Altüst Böreği

altüst böreği

Çıtır çıtır bir lezzet olan altüst böreği, Ankara’ya gider gitmez denemenizi tavsiye ettiğimiz lezzetler arasında yer alıyor. Ankara’nın yöresel yemekleri kategorisinde 5 çayına yakışır bir lezzet olan altüst böreği, genellikle kıymalı; tercihe göre de peynirli yapılır. Kat kat elde açılmış yufkanın arasına önceden hazırlanmış kıymalı harç konuluyor. Fırında bir süre piştikten sonra ise özel gün sofralarının vazgeçilmezi, lezzetli bir börek halini alıyor.

24. Kaygana Tatlısı

kaygana tatlısı

Lokma tatlısıyla aynı tat ve görünümde olan kaygana tatlısı, hamur toplarının kızartılıp şerbete batırılmasıyla hazırlanıyor. Hatta kaygana tatlısını görür görmez direkt İzmir lokmaya da benzetebilirsiniz.

25. Ankara Simidi

Ankara simidi

Ankara’nın sokak simidi, tüm simitlere taş çıkartan lezzeti ve çıtırlığı ile mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında yer alıyor. Kentte sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi simidin en önemli özelliği pekmez sürüldükten sonra çıtır hale getirilmesi. Bu nedenle de İzmir gevreği gibi sarı değil aksine kahverengimsi bir görünümü var. Ankara’da mükellef kahvaltı sofralarının baş tacı olan Ankara simidi, mis gibi taze çayla ne de güzel gider değil mi ama?!

26. Kuru Köfte

kuru köfte

Ankara’nın yöresel yemekleri arasında yer alan kuru köfte mutlaka denemeniz gereken bir nevi anne köftesi. Ankara’da herhangi bir restoranda sipariş edebileceğiniz kuru köftenin tadını alınca bir daha asla başka köftenin tadını beğenmeyeceğinize eminiz.

27. Yemlik Cacığı

yemlik cacığı

Yemlik otu ile yoğurdun harmanlanmış hali olarak tarif edebileceğimiz yemlik cacığı; sarımsak ve sıvı yağ ile tatlandırıldıktan sonra parmaklarınızı yedirtecek bir lezzet haline geliyor.

28. Uruş Kapama 

uruş kapama

Uruş kapama, Ankara’nın en ünlü yöresel lezzetlerinden biri. Düğün ve bayram gibi özel günlerin vazgeçilmez lezzeti olan Uruş kapamayı pişirmesi de epey zahmetli. Tadı ise kesinlikle bu zahmete değecek nitelikte. İçerisine kilo kilo kuzu eti, sarımsak, soğan ve salça gibi malzemelerin eklenerek harmanlandığı bu muhteşem lezzet, özel kapama küpün içerisine konduktan sonra küpün ağzı pişirme tenceresine ters gelecek şekilde kapatılıyor. Tencere içerisine yeterince su konduktan sonra ise pişirilmeye bırakılıyor.

29. Ankara Yaprak Döneri

Ankara yaprak döneri

Kağıt inceliğinde açılan koyun etindeki sinirler ve lifler ayıklandıktan sonra domatesler güzelce ezilir ve etler tepsiye sıra sıra dizilir. Ezilmiş domates ve tuz ile buluşan et 1 gün bekletildikten sonra aralara kuyruk gelecek şekilde şişe dizilir. Kömürde döndürülerek pişirilen ve sıcak sıcak servis edilen Ankara yaprak dönerinin yanında ev yoğurdu; e daha ne olsun?!

30. Beypazarı Baklavası

Beypazarı baklavası

Gaziantep baklavası olur da Ankara’nın olmaz mı hiç?! Yumurta, yoğurt, sirke, sıvı yağ, su, tuz, aldığı kadar un ile baklava hamuru hazırlandıktan sonra  60 parçaya bölünür. Her parça ince ince açılır ve baklava tepsisine yerleştirilir. Bu arada parçalar açılırken kat aralarına nişasta ve un karışımı da serpilir. E sonrasını biliyorsunuz zaten; müthiş bir lezzet…

31. Aspava

Aspava

Ankara’ya has bir başka lezzet daha! Açılımı, “Allah Sağlık Para Afiyet Versin Amin” olan aspava, esasında Ankara yeme içme kültürünün temel direklerinden de biri olma özelliğini taşıyor. Ankara’nın yöresel yemekleri kategorisine de adını bir lezzet olarak değil, mekan olarak yazdırmayı başaran aspavanın en lezizini nerede tadacağınızı hemen söyleyelim: Çankaya’daki Esat Caddesi’nde yer alan Meşhur Özçelik Aspava. Aspava nasıl bir yeme kültürü diye soracak olursanız da şöyle tanımlamak mümkün: Temel besini döner dürüm olan Aspava, aslında Ankara’da çok yaygın olan bir kebapçı ismi. Aspavanın olmazsa olmazları ise patates tava, cacık ve tabi ki başrolde döner dürüm.

32. Sebzeli Bulgur Pilavı

sebzeli bulgur pilavı

Patates ve havuçlar küp küp doğrandıktan sonra bezelye birlikte haşlanıp dolmalık biber, patlıcan ve domatesler küçük küçük doğranarak yağda pembeleşene kadar kavrulan soğana eklenir. Ankara yöresine özgü bu bulgur pilavı, çoğu esnaf lokantasında karşınıza çıkacaktı.

İlgili İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu