Bursa’da Gezilecek Yerler Listesi | En Etkileyici 15 Yer

Bursa’da Gezilecek Yerler Listesi, doğal örtüsü ve temiz havasıyla gelenleri büyüleyen Bursa, övgü almakta hiç de haksız değil. Muhteşem doğasıyla ülkemizin en turistik bölgelerinden olan Bursa‘yı ziyaret ettiğinizde nereleri ziyaret etmeniz konusunda fikir edinmek istiyorsanız, sizi böyle alalım… Havaların da güzelleşmesiyle birlikte, kısa tatillerde Türkiye’nin güzel şehirlerini gezmek için seyahate çıkabilirsiniz. Bu kısa geziler hem öğrenmek hem yeni yerler görmek hem de eğlenmek için şahane fırsatlar oluyor. Tarihi zenginliğinden ve doğa güzelliklerinden dolayı Bursa, kısa gezi rotalarının ilk sıralarında yer alıyor.
Kaç günde gezerim; Bursa’yı gezmek için 4-5 gününüzü ayırmanız gerekmektedir.
Ziyaret etmek için en iyi zaman; Şehir içi gezi düşünüyorsanız Temmuz-Eylül ayları, kış tatil planınız içinse Ocak-Şubat ayları en uygun zamanlardır. Bursa’da Gezilecek Yerler Listesi
1-Atatürk Kent Ormanı

Bursa ilçesinin en büyük kent ormanlarından biri olup, 150 hektarlık alana sahiptir. Ziyaretçilerin yararlanabileceği, piknik alanları, seyir terası, mescit, çocuk oyun alanı, tenis masaları ve voleybol oyun alanları mevcuttur. Gelenlerin yiyecek ihtiyaçlarının karşılanması adına büfeler, piknik yapmak isteyenler için piknik alanları ve onlar içinde bulaşık yıkama yerleri bulunmaktadır.
İlk olarak alanın içerisinde büyük bir alan sizi karşılayacak. Burada spor ve at binme faaliyetlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bu alanın hemen sağ tarafında Misi adındaki alanda, manzara eşliğinde piknik yapabileceğiniz açık ve kapalı çardaklar mevcut.
Sol tarafında ise, Doburca bölümü ve bu bölümde asıl Bursa manzarası bulunuyor. Haliyle insanların ilk tercihi de bu nokta. Yakın bir mevkide bulunması sebebiyle yerel halk tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Tatil zamanları kalabalık olduğu için rahat edebileceğinizi düşünmüyorum. Hafta içi ve tatil olmayan zamanları tercih etmeniz daha uygun olacaktır.
Ulaşım: Acemler metro istasyonunda indikten sonra B20/A – B20/B numaralı otobüslere binerek ormanın hemen altındaki cadde de inerek kısa bir yürüyüş ardından ulaşabilirsiniz.
Gümüştepe, 16110 Nilüfer/Bursa , Bursa’da Gezilecek Yerler Listesi
2-Suutçu Şelalesi

Mustafa Kemal Paşa ilçesine 17 km uzaklıkta bulunan şelale, her mevsim ayrı renge bürünen muhteşem doğa manzarasına sahiptir. Bir fay hattının çökmesi sonucu oluşan Suuçtu Şelalesi, 38 metre yükseklikten akıyor olup yazın su azalmaktadır. Suyu içilebilir olan şelale, Mustafa Kemal Paşa ilçesinin ihtiyacını karşılamaktadır.
Neden Gitmeliyiz? Gezi alanı ve piknik yeri olarak tercih edilen Suuçtu, etrafını saran kayın ağaçları arasında, serin havası ile tam bir temiz hava deposu. Tepede yer alan alabalık restoranına uğrayarak sunmalısınız.
Uyarı; Çok kalabalık yerlerde gezdiğimiz yerin bile tadına varamaz olduk. O yüzden sessiz sakin bir zamanda gelmeniz en makbul olanıdır. Hafta içi günleri hem boş piknik masaları bulabilir hem de yoğunluktan kurtulabilirsiniz.
Muradiyesarnıç, 16510 Mustafakemalpaşa/Bursa
3-İznik Gölü

İznik ve Orhangazi arasında yer alan göl, Bursa’nın n büyük Türkiye’nin ise beşinci büyük gölüdür. Tektonik tatlı su gölü olup, çevresi tarım ve zeytinlik alanlarla çevrilidir. Toplamda 9 bin hektarlık bir arazi göl suyu ile sulanmaktadır. Bunun için çiftçiler pompayla su çekmektedirler.
İznik Gölü hakkında anlatılan varsayıma göre, gölün şuanda bulunan yerinde eskiden toprak olup, yerleşim alanıdır. Bir gün köye uğrayan ermiş köylülerden su ister ancak işleri başlarından aşkın olan köylüler adamın bu isteğine karşılık vermezler. Asasını yerlere sürüyerek yoluna devam eden adamın peşinden su çoğalarak gölü oluşturmuştur.
Neden Gitmeliyiz? Bursa’da Gezilecek Yerler Listesi’nde Yüzme, kano ve sörf gibi su sporları turizm açısında önem taşımaktadır. Muhteşem manzarasından başka etrafındaki bağlar, meyve ve sebze bahçeleri mutlaka keşfetmeniz gereken yerlerden.
4- Dağyenice Gölü

Doğancı Barajı’ndan akan akarsuyun çevrelenmesi sonucu oluşan yapay bir göl olan Dağyenice Göleti’nde, yetişen ağaçlar kuruyarak yansıma oluşturmaktadır. Böylelikle inanılmaz bir görüntüye imza atmaktadır. Bursa’nın tarihi köylerinden Misi Köyü‘nün yakınlarında bulunan Dağyenice Bursa’da Uludağ’dan sonra en bilinen kamp alanları arasında yer almaktadır.
Neden Gitmeliyiz? Uludağ’a kadar uzanan bir yürüyüş parkına sahip olup, kamp yapmak, piknik yapmak ve balık tutmak isteyenler için birebir bir destinasyon. Bunların yanı sıra offroad, ATV motor keyfi yapabilirsiniz.Bursa’da en ünlü kamp yerleri arasında en iyi konuma sahip olduğunu söylemek mümkün. Ancak kış aylarına doğru göl kenarında esen rüzgar oldukça sert bu sebeple orman içini tercih etmelisiniz bu aylarda.
Bursa’da Gezilecek Yerler Listesi’nde Aklınızda bulunsun gölde balık tutma keyfi de bir başka. Eğer bu konuya eğiliminiz varsa olta takımlarınızı getirmeyi unutmayın! Göl manzarasına karşı kahve yudumlamakta keyifli olacaktır. Semaverde çay keyfide mükemmel olur.
Kaçırmayın! Göle karşı oturup çayınızı yudumlarken kaz ve karabatakları beslemeyi unutmayın!
Nilüfer/Bursa , Bursa’da Gezilecek Yerler Listesi
5-Uluabat Gölü

Türkiye’de koruma altına alınmış olan 12 Ramsar alanlarından biri olan Uluabat Gölü, sulak ve biyolojik çeşitliliğe sahip olması sebebiyle önemli noktalar arasında sırlanırken bir yandan da Yaşayan Göller programı içerisinde de kendine yer edinmiştir. Anadolu’ya kuzey batı yönünde giren göçmen kuşların güzargahı üzerinde yer alıyor olması sebebiyle, çok çeşitli kuşun barındığı bir göldür.
Gölde çalışmalar yapılmış ve sonucunda 21 balık türüne rastlanmıştır. Özellikle turna ve sazan türlerindeki balık avının ticareti yapılmaktadır. Ülkedeki en sulak alanı olması nedeniyle, en geniş nilüfer yataklarına sahip olup oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Uluabat Gölü’nün neredeyse tüm kıyıları geniz sazlıkları ve su içinde yetişen bitkiler ile kaplıdır.
6- Alaçam Şelalesi

Uludağ’ın güney yamacından yer alan Alaçam Şelalesi; yeşilliği ve kanyonu ile doğasever ve sporla aktiviteleri ile uğraşan insanlar için bir nimettir. Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nün düzenli olarak organize ettikleri etkinliklere katılarak keşfetmeye bir yerden başlayabilirsiniz.
Şehirden uzaklaşıp kendinizi dinlemek için ideal bir yer. Köy içerisinde bulunan alabalık retsoranında leziz bir yemek yiyip ardından, yazın gelmesiyle karların erimesiyle çoğalan suyun sesi eşiliğinde keyifli bir yürüşe çıkmak… Yazarken hayallere dalıp gittim resmen. diğer birçok yer gibi görülmeye değer nitelikteki bu şelaleyi görmenizi tavsiye ederim.
Alaçam, 16450 Kestel/Bursa, Bursa’da Gezilecek Yerler Listesi
7-Tigem Karacabey Harası

Bursa-İzmir kara yolunun 78 kilometresinde bulunan hara, ülkemizin en büyük ve köklü tarım işletmesini teşkil ediyor. 1926 yılında TBMM tarafından haraya dönüştürülen yerin kuruluş tarihi Osmanlı dönemine kadar dayanıyor. At ve sarayın hayvansal ürün ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuş Tigem Karacabey Harası, 1926 yılı itibariyle safkan Arap atı üretimine yoğunlaşmış ve başarılı da olmuştur.
1983 yılından itibaren ise damızlık hayvan yetiştiriciliği, ayçiçeği, mısır ve yem bitkilerinin tohumları yetiştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise en büyük safkan İngiliz cinsi yarış atlarına ev sahipliği yapan harada toplam 790 at barınabiliyor. Atlar, yüz ölçümü oldukça büyük olan, çevresi borularla sınırlandırılmış, “padok” adı verilen otlaklarda otluyor.
Yolağzı, Unnamed Road, 16710 Karacabey/Bursa
8-Ağlayan Çınar

Doğa ile tarihin eşsiz buluşmasıyla ortaya çıkan Gölyazı Köyü, neredeyse 800 metre uzunluğunda olan antik surlar içerisindedir. Geleneksel mimarinin yaşadığı antik surlarda; kapılar ve kuleler bulunur. Bu huzur dolu bölgeye yakışır da bir aşk hikayesi bulunmakta. Anlatılan hikayeye göre; 700 yaşını aşmış bir çınar ağacı, kavuşamayan iki aşığın yasını tutar ve bugün hala onlar için ağlamaktadır. Tabi kanlı gözyaşlarıyla bilinen ağaç, ancak gözyaşı olarak kastedilen şey ağacın öz suyunun çıkmasıdır.
Neden Gitmeliyiz? Ağlayan Çınar, ziyaretçilerine bu hüzünlü aşk hikayesinin duygusunu aktarıyor. Etkileyici bir hikayesi olan çınar, hikayesine uygun bir şekilde misafirlerini 7 asırdır gölgesinde ağırlıyor. Siz de şehre yolunuz düştüğünde 400 metrelik bir alana hakim olan bu yaşlı çınar ağacını mutlaka ziyaret ederek hem tarihe tanıklık edebilir hem de gölgesinde serinleyebilirsiniz.
Bayır Mah., Gölyazı Beldesi, 16110 Nilüfer/Bursa
9-İnegöl Ormanları

Uludağ’ın kuzeydoğu eteklerine doğru uzanan İnegöl Ormanları, Mezit Köyü’ne kadar çam ormanlarıyla kaplı yaylaları ve irili ufaklı mağaralarıyla dikkat çekiyor. Orman; yaban domuzu, tilki, geyik ve ayı gibi hayvanlara ev sahipliği de yapıyor. Siz de bol oksijenli bir havada ve doğa içinde yürüyüş yapmayı seviyorsanız, buraya uğramalısınız.
Yeni, Kazım Karabekir Cd., 16400 İnegöl/Bursa
10-Bursa Botanik Yer( Soğanlı Botanik Bahçesi)

1998 yılında yapımı tamamlanan Bursa Botanik Bahçesi, kentin doğa ile iç içe geçtiği oksijen deposudur. Bursa gibi tarihi köklü yaşanmışlıklar şehri, aynı zamanda içinde bol yeşillik barındırıyor olup iç içe geçmiş durumdadır. 400 dönümlük alanı çevrelen park, bitkisel araştırmalar ve bilimsel çalışmalara açıktır.
Neden Gitmeliyiz? Japon Bahçesi, Fransız Bahçesi, İngiliz Bahçesi, Gül Bahçesi, Kaya Bahçesi, Kokulu Bitkiler Bahçesi, Şekilli Bitkiler Bahçesi gibi bölümlere ayrılıyor olup, 150 tür ağaç, 27 çeşit gül, 76 tür çalı, 20 tür örtücü bitki yetişmektedir.
İçerisinde konaklayabileceğiniz botanik bahçede, Bursa konaklarının birebir yapıldığı oteller, restoran, koşu, yürüyüş, spor alanları, bisiklet parkurları, çocuk oyun, otomobil pisti, spor aletleri gibi vakit geçirebileceğiniz alanlar mevcut. Kendi bisikletinizle dolaşabileceğiniz gibi eğer ki yoksa buradan kiralayabilirsiniz. 30 dakikalık bisiklet kiralama ücreti 5 olarak, 1 saatlik bisiklet kiralama fiyatı ise 10 TL olarak ücretlendirilmiştir.
Kaçırmayın! Her yıl düzenlenen Uluslararası Lale Festivali nedeniyle 200-250 bin lale dikimi yapılmaktadır. Bu muhteşem görüntüyü kaçırmayın! Fotoğraf makinelerinizin ve telefonlarınızın şarjının eksiksiz olduğunu kontrol edin.
Uyarı; Otomobil girişi yasak ama otopark alanlarına ücretsiz park etme imkanı sağlanıyor.
Çukurcaköy, Nilüfer Cd., 16190 Osmangazi/Bursa
08:00-23:00
11-Cumhuriyet Caddesi

Bursa ticari hayatıyla ünlü ilçelerin başında olup üzerinde 270 adet dükkan bulunan Cumhuriyet Caddesi, trafiğe kapalı ve yalnızca tramvay ulaşımı sağlanmaktadır. 1905 senesinde Bursa Valisi Mümtaz Reşid Paşa tarafından açılan caddenin o dönemlerdeki ismi II. Abdülhamit’e ithafen Hamidiye’ydi. Bir ucu Meydanı’nda başlayıp diğer ucu Gökdere Bulvarı’nda son bulmaktadır. Dükkanların çoğunluğu züccaciye, halı ve perde üzerinedir.
Osmangazi/Bursa, Bursa’da Gezilecek Yerler Listesi
12-Kale Sokak

Bursa’nın Hisar ilçesinde bulunan ve şehir yaşamını yansıtan önemli bir yerdir. Bitinya, Roma ve Bizans dönemine ait kale duvarlarının ve kapılarının yanında, Bursa evlerinin en güzel örneklerini, Osmanlı camilerini, türbelerini, çeşmelerini, mezarlıklarını ve daha birçok yapıyı burada bulabilirsiniz.
Burada kendinizi serbest bırakın ve sokaklara korkusuzca dalın! Her sokak bir sürprizle doludur. Burası geçmişimizi, geleneğimizi yansıtan bir yerleşim yeri olduğu için atmosferik havasında iyi hissedeceksiniz. Şahadet Cami’ne açılan birkaç sokak mevcuttur. Sokakların hepsinin adı kale sokak olup, doğal müze olarak görülmektedir.
Kaçırmayın! Tophane Parkı’nın çevresinde bulunan yerel kebapçı restoranları bulunuyor, burada Bursa’nın temsili yemeğini yiyebilirsiniz. Veya Sümbüllü Bahçe Konağı’nda has Osmanlı mutfağının tadına bakabilirsiniz.
16040, Osmangazi/Bursa
13-Bursa Tarihi Evleri

17. Yy’daki Bursa evleri hakkında edindiğim bilgilere göre, ailelerin gelir durumlarına göre değişkenlik göstermektir. Maddi durumu iyi olan ailelerin evleri konakken, orta düzeyde maddi imkana sahip ailelerin evleri yine iki katlı olup, farkı özelliklere sahiptir.
Yaygın olarak çoğu Bursa evinde, sofa, mutfak, cumbalı yada balkonlu oda, şadırvan, avlu ve su kuyusu vardı. Ahır, kiler, ambar gibi sıcak ve korunaklı yerler alt katta olurken, bahçeleri çardak, ahır, fırın, ambar, çeşme, samanlık, tuvalet ve hamam yerleri bulunurmuş.
Günümüze kadar gelebilmiş en güzel örneklerden biri de eski evliyalardan Somoncu Baba Evi ile Muradiye’de bulunan Osmanlı Evi’dir. Hatta bu müzeye dönüştürülmüş evin içerisini de gezme imkanınız var.
18. yüzyıl itibariyle ahşap süslemelerin, aşı boyası uygulamalarının yaygın olarak görüldüğü aşikar. Bu özel görünümü ile sizi tarihi yolculuğa çıkaracak olan Bursa evleri, böylesine her yerin betonarme olduğu yerde yaşayan insanlara iç çektiriyor.
Osmangazi, 7. Kale Sk. No:21, 16040 Osmangazi/Bursa
14-Tophane Saat Kulesi

Bursa’nın etkileyici manzarasının ayaklar altına serildiği yerlerden biri de Tophane’de bulunan Saat Kulesi mevkisidir. Burada aynı zamanda Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi ve ondan sonra gelen padişah olan oğlu Orhan Gazi’nin türbeleri de burada bulunmaktadır.
Saat Kulesi; Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmış olup, 1900’lere kadar ayakta kalmış ve bilinmeyen bir tarihte de yıkılmıştır. 1904 yılında yapımına tekrar başlanmış, tamamlandıktan sonra II. Abdülhamit’in tahta çıkışı sebebiyle, Vali Reşit Mümtaz Paşa tarafından faaliyet açılmıştır. Dört bir cephesinde elektronik saat bulunan kule aynı zamanda Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yangın gözetleme yeri olarak da kullanılmaktadır.
Osman Gazi Türbesi; koca bir imparatorluğun kurucusunun türbesinin bulunduğu yer, elbette ki en önemli tarihi noktalardan biridir. Padişah olduğu dönemde, Bursa kuşatması esasında oğlu Orhan Bey’e şehrin kubbeli bir yapısını işaret ederek vefat ettiğinde buraya gömülmek istediğini belirtmiştir. Eski bir kilise türbeye dönüştürülmüş ve naaşı buraya gömülmüştür. Ne yazıktır ki orijinal türbe depremde hasar görerek yıkılmıştır. Fakat 1863 yılında Sultan Abdülaziz tarafından tekrar inşa ettirilmiştir.
Tophane Parkı’nın hemen girişinde ise 1281-1362 yılları arasında yaşamış olan ikinci padişah Orhan Gazi’nin Türbesi yer almaktadır. Bursa’yı fethetmeden önce kentin manastırı olan Sainte Elie Manastırı’nın bir bölümüne yapılmıştır. O yüzden manastıra ait mozaik işlemeleri günümüzde hala görebilirsiniz. Bursa’da Gezilecek Yerler Listesi
Osmangazi, Tophane Parkı, Yiğitler Cd., 16040 Osmangazi/Bursa
15-Ulu Cami

Niğbolu Zaferi’nin ardından Yıldırım Beyazid’ın emriyle, 1396 senesinde yapımına başlanmış ve 1399’da tamamlanmıştır. Esasında söylenene göre zafer sonrası, Yıldırım Beyazid şehre 20 cami yapılmasını emretmiştir. Ancak Emir Sultan Hazretleri bunun yeni kurulan kente fazla olacağı düşüncesi ile 20 kubbeli bir caminin daha iyi olacağını söylemiş.
Kündekari tekniği ile yapılan caminin içindeki eşi benzeri çok nadir görülebilen minber, Antepli Hacı Mehmed bin Abdülaziz ed-Devvaki tarafından yapılmıştır. Minber, evrenin kül olarak doğu tarafında güneş sistemi, batı yakasında ise galaksi sisteminin tasvir edildiği söylenmektedir. Aynı zamanda gezegenlerin büyüklük oranları ve yörüngeleri gerçek boyutlarıyla birebir.
Atatürk Caddesi üzerinde bulunan cami, zaman içerisinde deprem, istila, yangın gibi olayların yaşanması üzerine oldukça zarar görmüştür. Bir erken Dönem Osmanlı Mimarisi olan cami, kentin en büyüğü ve anıtı niteliğindedir. Ulu Cami’nin duvarlarında yer alan her biri farklı hattatlar tarafından 200 hat levhası ve duvar yazılarıyla Hat Sanatları Müzesi olarak da bilinmektedir.
Caminin şadırvanı hakkındaki söylentiye göre; yapımında bazı noktaların kamusallaştırılması gereken caminin şadırvanı Musevi bir kadına aittir. Arazisini vermek istemeyen kadın, rüyasında insanların hepsinin aynı yöne koştuklarını görür. Nereye gittiklerini soran kadın cennet cevabını alır. Gördüğü rüyadan etkilenen kadın ertesi gün arazisini Şadırvan yapılması şartıyla verir.
Ayrıca şöyle bir detay söz konusu; inşasında çekilen maddi sıkıntıların ardından yarım bırakılan inşaat, Hristiyan ve Musevi topluluklarının maddi destek bulunmuşlar. Bunun üzerine Müslümanlarda teşekkürlerini iletmek için David’in Yıldızı ve Haç sembollerinin işlendiği taşları cami pencerelerinin üzerinde kullanılmıştır.
Nalbantoğlu, Atatürk Cd., 16010 Osmangazi/Bursa
Bursa’da Gezilecek Yerler Listesi’ni sizler için derledik görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. Keşfiniz bol olsun..
2 Yorum