AnkaraAvrupaFaydalı Bilgilerİç AnadoluTürkiyeTurkiyeden1yer

Büyük Ankara Camii’yi Tanıyın

Herkese Merhaba. Camiiler toplumumuzdaki ibadet ve din olgusunun bir yansıması olarak topluma şahsiyet kazandıran mekanlardır. Her şehirde onlarca camii mimarisi bulunmaktadır. Büyük Ankara Camii başkentimizdeki 3. büyük camii olma özelliğiyle karşımıza çıkıyor. Detaylı bilgi için keyifli okumalar dileriz.

Kuzey Ankara Merkez Camii ve Külliyesi

Büyük Ankara Camii ve Külliyesi, Ankara Esenboğa Havalimanı yolu üzerindeki Kuzeykent’te bulunmaktadır. Ankara merkezde Esenboğa Havaalanı yolu istikametindeki protokol yolu üzerinde bulunan Büyük Ankara Camii, Pursaklar ilçesine varmadan, Kuzey Ankara Parkı yanındaki yokuşu çıkarken sol tarafta yer alıyor.

125 bin metrekarelik alana inşa edilen cami ve külliye, yaklaşık 110 bin metrekare kapalı alana sahiptir. Aynı zamanda, Türk-İslam mimarisinden esinlenilerek tasarlanmış ve başkentin sembolilk niteliğine sahip mekanlarından birisidir. Cami ve külliye hem ibadet hem de yaşam ve kültür alanı olarak hizmet veriyor. Kocatepe ve Melike Hatun’dan sonra, kapalı alan itibarıyla Ankara’daki üçüncü büyük ibadethane olma özelliği taşıyor. Büyük Ankara Camii, 2 katlı olarak inşa edilmiş ve alt katı çinilerle kaplanmıştır. Kubbesinin yüksekliği 35 metre, çapı 16 metre olan caminin, ikisi 46 metrelik iki şerefeli, ikisi 64 metrelik üç şerefeli olmak üzere 4 minaresi bulunuyor. Külliye içindeki iki arastada yaklaşık bin 400 metrekare alana sahip 50 dükkan yer alıyor. Kadın ve erkekler için hamamlar, hayırseverlerin bağışlarıyla yapılacak yemeklerin yoksullara dağıtılacağı aşevi, yaklaşık 60 dükkanın bulunduğu iki katlı bedesten ile geleneksel el sanatlarının yapılacağı ve sergileneceği bölüm de külliye içindeki diğer alanlar arasında bulunmaktadır.

Külliye alanında, Kuzeykent’in bulunduğu vadiye bakan hasbahçe, çay, kahve köşkü ve Osmanlı-Türk mutfağı bölümleri ile süs havuzu ve vatandaşların dinlenebilmesi için çok sayıda bölümlere yer verilmiştir.

Projede katlar arası ulaşımın asansör ve yürüyen merdivenlerle sağlandığı 1200 araçlık 5 katlı kapalı otopark da yer alıyor.

Caminin kapalı, yarı açık ve açık alanlarının tamamının ibadete açıldığını düşündüğümüz zaman 15 bin kişi aynı anda namaz kılabilecek hale gelmiş oluyor.

Külliye alanında inşa edilen, uluslararası seminerlere, konferanslara ve toplantılara ev sahipliği yapabilecek nitelikteki 5 bin kişilik kongre merkezi, Türkiye’de tek salonda en fazla katılımcının ağırlanabileceği mekan olma özelliğini taşımaktadır. Ayrıca külliye alanında, Irak’ın Samarra kentindeki Samarra Camii’nin minaresinden esinlenilerek yapılan “Seyir Kulesi” de bulunuyor.

Yazar Önerisi: Ankara’ya giderken Pursaklar yolundan geçerseniz Kuzeykent’te bulunan Büyük Ankara Camii ve Külliyesi’ni ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Görünümü ve büyük ihtişamıyla çok beğeneceğiniz ve onur duyacağınız çok değerli bir mimaridir. Hem ibadet hem de kültürel bağlamda görülmeye değer bir eserdir.

Ankara’da ne yapılır, nerelerde gezilir diye merak ediyorsanız Ankara’da Gezilecek en güzel gezi noktalarına buradan ulaşabilirsiniz.

Fatma Bitigen

Gezgin, Metin ve İçerik Yazarı

İlgili İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu