Doğu Ekspresi ile Kars’a Yolculuk Güncel

Doğu Ekspresi ile Kars’a Yolculuk Tren yolculukları özellikle Avrupa’da bilinir. Her yaştan insan, özellikle gençler ve maceraperestlerin trenle geçtiği ülkeler, gördüğü yerler, tattığı lezzetler bilinir, okunur, yazılır. Ülkemizde tren yolcuğu eskiden beri sıklıkla kullanılmakta olduğu halde popüler kültürde hak ettiği yeri yeni yeni kazanıyor desek yeri. Doğu Ekspresi yolculuğu bunun en belirgin örneği. Yıllardır gidilen ancak şimdilerde ün kazanan bu yolculuğa yerli yabancı daha çok kişi iştirak edecek gibi görünüyor.
Gezi tarihleri için en belirleyici özellik elbette ki gidilecek yerin şartları ve mevsimsel güzelliklerinin en uygun ve çeşitli olduğu dönemdir. Doğu Ekspresi ve Kars denince de akla güzel bir kış yolculuğu gelir. Dört mevsim gidebilecek, her mevsimin dokusunun doğaya muhteşem güzellikte yansımasını görebilirsiniz. Bunun yanında Doğu Ekspresi en çok misafirini güzergâhının beyaz örtüye büründüğü zaman ağırlamakta. İçinizi ısıtan sıcacık trende yolculuk ederken kar manzaralarının tadını çıkartabilir, el değmemiş ve ancak ve demiryolu güzergâhı ile görülebilecek yerleri fotoğraflayabilir, molalarda soğuk ama tertemiz havayı içinize çekip tazelenebilirsiniz.
Doğu Ekspresi
Doğu Ekspresi ile Kars’a Yolculuk Ankara’dan başlayıp Kars’a uzanan kimileri için büyüleyici, kimileri için gizemli, kimileri için masalsı bir yolculuktur Doğu Ekspresi. Kat ettiği yol o kadar uzun, o kadar çeşitli ki ister yol arkadaşını keşfe, ister kendini keşfe çıkabilir; doğanın dönüşümlerini yol arkadaşlığının sıcaklığında kavurabilir, her durakta ruhuna zenginlik katmış olabilirsin. Doğu Ekspresi, birçok uzun yol hikâyesine, trenin konfor ve mistikliği ile eşlik eder.
Doğu Ekspresi Rotası

Hat uzunluğu 1310 km olan Doğu Ekspresi yolculuğuna başkent Ankara’dan başlar. Bilinmesi gereken önemli bir detay, mevcut iki Doğu Ekspresinin olduğu ve rotası aynı olmakla birlikte durulacak duraklarda değişiklik olduğudur.
Doğu Ekspresi ve Turistik Doğu Ekspresi olarak ayrışan bu iki hat aslında TCDD’nin yaşanan yoğunluğa çözüm olarak getirdiği bir değişikliktir. Bununla ilgili durak ve vagon farklılıkları gibi detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz. Ancak klasik olarak Doğu Ekspresi güzergâhında 7 şehir yer alıyor. Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ara şehirler Ankara ve Kars kalkış-varış şehirleri olarak karşımıza çıkıyor. Tercih edilen Doğu Ekspresi türü, normal mi yoksa turistik olan mı? Bu tercih aynı yolu giden ancak durma noktaları ve buralarda kalma sürelerinde farklılıklar oluşturuyor.
Doğu Ekspresi Hareket Saati
Ankara çıkışlı, Kars varışlı yolculuk 24 saat içerisinde tamamlanıyor. Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars olmak üzere 7 şehri görünür, bilinir, hissedilir kılan Doğu Ekspresi tren yolculuğu gençlerin eli değdiğinden, sosyal medyanın gücünü arkasına aldığından beri daha çok misafiri ağırlayacak gibi gözüküyor.
Ankara Garından her gün 18:00’de çalan tren düdüğü ile başlayacak bu keyifli tren yolculuğu bir sonraki günün akşam saatlerinde, herhangi bir rötar olmaması halinde yaklaşık 24 saatin sonunda Kars’da son bulur. Tersi yönde yolculuk ise Kars’dan 08:00’de başlayıp Ankara’da son bulur. Gidilecek zaman ve yolculuk koşulları, olası saat değişiklikleri için önceden bilgi edinmek daha da verimli olacaktır.
Dikkat!
TCDD bilet fiyatlarında indirim avantajlarını takip etmekte fayda vardır. Engelliler, şehit ve gazi eş ile aileleri, TSK çalışanlarının yanı sıra TCDD emekli ve çalışan eşleri indirimli gidebilirler. Bunun yanında basın kartı sahipleri, öğretmenler, askeri yolcular, belirli yaş aralığında olan yolcular, gruplar ve gidiş-dönüş bilet alanlara da indirim uygulanmaktadır. Böylesi güzel bir yolculuğun maliyet hesaplamasının, yolculuğu planladığınız tarihler için güncel olarak yapılması en uygunu olacaktır.
Doğu Ekspresi Vagon Türleri
Tren yolculuğu için 4 farklı seçenekte seyahat imkânı bulunmaktadır. Pulman, örtülü kuşetli, yataklı ve yemekli olarak seçim yolculara ait.
Pulman
Pulman yolculukta, trenin koltuklu kısmı tercih edilmiş olur. Bir koridor içerisinde sağlı sollu sıralanmış ikişerli koltuklar bulunmaktadır. Eski trenlerde pek konforlu olmasa da yeni haliyle ve Doğu Ekspresi gibi uzun yol trenlerinde daha rahat bir yolculuk sağlanır. Bu kısımda ortak kullanımlı tuvalet bölümleri vardır.
Örtülü Kuşetli
Örtülü kuşetlide ise seyahat edeceğiniz koltukların yatak olabilme özelliği bulunur. Kompartımanlar içinde yer alan ve karşılıklı duran koltukları ranza şekline getirilebiliyor.
Yataklı
Yataklı vagonda ise konfor biraz daha kişiye özel olarak sunulmaktadır. Anında yatağa dönüşebilen iki kişilik koltuklara, mini buzdolabı ve raflar eşlik ederken, oda sıcaklığını dilediğiniz gibi ayarlayabilir, prizlerden faydalanabilir ayrıca kendinize ait lavaboya da sahip olursunuz.
Yemekli
Yataklı vagonlara ek olarak yemekli bölümde masa ve sandalyeler, dileyenler için alkollü içecek, zengin bir menü ve yolculuk boyunca saat kısıtlaması olmadan özel bir işletmeye ait restoran hizmeti bulunur.
Vagon tercihi kişiye özeldir. Kişisel tercihler, kişi sayısı, trenden beklenilen konfor ve elbette ki bütçe vagon tercihinizi etkileyecektir. Ancak söz konusu olan Doğu Ekspresi, trenin hangi bölümünde olursanız olun, aynı eşsiz doğa güzelliklerini cömertçe sizlerle paylaşıyor olacaktır.
Turistik Doğu Ekspresi Ve Doğu Ekspresi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Doğu Ekspresi ile Kars’a Yolculuk Mayıs 2019 tarihi itibari ile TCDD, Doğu Ekspresi trenini; Doğu Ekspresi Ana Hat ve Turistik Doğu Ekspresi olarak ayırdı. Gerekçesi ise özellikle örtülü kuşetli ve yataklı vagonlarda yaşanan yoğunluğu hafifletmektir. Ayrışan bu iki tren yolculuğu arasında da farklılıklar meydana geldi. Bu farklılıkların başında vagon farkı gelmektedir. Örtülü kuşetli, pulman ve yemek vagonu bulunan tren Doğu Ekspresi trenidir. Yataklı vagonu bulunmaz. Turistik Doğu Ekspresi treninin tamamı ise yataklıdır.
Görüş ve önerilerinizi bekliyorum:) Keşfiniz bol olsun…