Erzurum-Narman Peri Bacaları

Herkese merhaba. Peri bacalarının, Türkiye’deki en bilindik örneği elbette Nevşehir-Kapadokya’da. Ancak bu oluşumlar Türkiye’nin farklı bölgelerinde de bulunuyor. Erzurum’da gezilecek yerler arasında olan Narman Peri Bacaları Türkiye’de iyi tanıtılmadığı için bilinirliği çok az. Farklı şekillere sahip olan peri bacalarını incelerken hayal gücünüz de biranda ortaya çıkıyor. Özellikle azı dişe benzeyen Narman Peri Bacaları oldukça ilgi çekici görünüyor. Bu ilgi çekici peri bacaları hakkında bilgi edinmek isteyen herkese keyifli okumalar dilerim.

Narman Peri Bacaları Hakkında
Doğu Anadolu’nun nadide bölgesinin bir hediyesi olan Narman ilçe sınırlarında yer alan Peri Bacaları temel olarak bölgeye has sıkışma tektoniğinin ürünüdür. Yer aldığı bölgeyi bir açık hava müzesi haline getiren bu eşsiz şekillenmenin seyredildiği bölge başka bir adlandırma ile de “Kırmızı Periler Diyarı” olarak bilinmektedir. Narman Peri bacalarının meydana gelmesinde rüzgâr ve su erozyonunun milyonlarca yıl toprakları aşındırma özelliği büyük rol oynamıştır. İnsan faktörlerince değiştirilmeden tamamen doğa olayları sonucu oluşarak günümüze kadar şimdiki halini alarak gelmiştir. Narman Peri bacalarının tanıtımında Atatürk Üniversitesi’nin düzenli bir şekilde gerçekleştirdiği şenlik ve sergi çalışmalarının önemli katkısı olmuştur. Yaz aylarında Yöresel Sanatçılar ve Bölgenin Ulusal Sanatçılarından İbrahim Erkal’ın katılımlarıyla Peri Bacaları şenlikleri düzenlenmektedir. İç turizme kazandırılması amacıyla tanıtım yönünde son yıllarda büyük atılımlar yapılmış olan Narman Peribacaları Türkiye’nin tüm bölgelerinden ziyaretçileri bölgeye çekmektedir.
Erzurum’da gezilecek yerler hakkındaki yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Narman Peri Bacaları Nerede?
Narman ilçesi Erzurum’a 90 km uzaklıkta olup, Erzurum ilinin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Coğrafi bölge olarak Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Narman İlçesinin yüzölçümü 1275 km² olup, Oltu, Şenkaya, Sarıkamış, Horasan, Pasinler ve Tortum ilçeleri ile çevrelenmiştir. Narman Peribacaları ilçe merkezinin 7 km güneydoğusunda bulunmakta olup, Alacayar ve Yoldere Mahalleleri arasında yer almaktadır. Narman Pasinler karayolunun hemen üzerindedir ve 6300 hektarlık bir alan kaplamaktadır. Bu karayolu üzerinde olmasından dolayı oldukça kolay ulaşılmaktadır.
Peri Bacalarının Rengi Neden Kırmızı?
Narman havzasında Neojen (Üst Miyosen) kumtaşı, çakıltaşı ve miltaşı tabakaları ve bu arazi üzerinde açılmış kanyon vadiler mevcuttur. Tortullardaki kırmızı renk demirin Fe2O3şeklinde oksitlenmesinden ileri gelmektedir. Bu nedenle kırmızı renklidir ve çok güzel bir görünüme sahiptir.
Ülkemizdeki Diğer Peri Bacaları Nerede?
Nevşehir-Ürgüp Avanos ve Uçhisar vadilerinde, Şahin Efendi-Ürgüp arasında, Çat civarında, Selime köyü-Aksaray, Türkiye’de peribacalarının oldukça yaygın olduğu yerlerdir. Kuladokya/Kula – Manisa, Vanadokya/ Başkale – Van, Simav Peri Vadi/Simav – Kütahya, Frig Vadisi Peribacaları/İscehisar – Afyon, Seben/Bolu, Selime Peribacaları/Aksaray, Meşeli Köyü Peribacaları/Şavşat – Artvin bölgelerindeki peri bacaları da karşınıza çıkabilecek en güzel doğa harikalarıdır.