Hattuşaş Antik Kentini Tanıyalım

Hattuşaş, Çorum ilinde bulunan ve UNESCO Dünya miras listesine de eklenmiş olan çok değerli, tarihi bir bölgedir. Merak ettiğiniz her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar.
Hattuşaş Antik Kenti

Tarihimizin en değerli bölgelerinden olan Hattuşaş Antik Kenti, tarih sahnesinde, Hitit İmparatorluğu’nun MÖ 17. ile 13. yüzyıllar arasında başkenti olarak yer alan bir bölge olarak dikkatleri üzerine toplamaktadır. Hattuşaş, 1986 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine dahil edilmiştir. Hattuşaş Çorum’un Sungurlu ilçesinin Güneydoğusunda ve Boğazkale ilçesinin 4 km doğusundadır.
Sanat ve mimarlık konusunda oldukça gelişmiş bir şehirdir. Orijinal adı ”Addah” olan bu kentin çok geniş bir alanda yer aldığı biliniyor. Bu bölgede yapılan çalışmalar doğrultusunda beş farklı kültür katına da rastlanmıştır. Hatti, Asur, Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizans döneminden kalan eserler bu bölgeden çıkarılmıştır. Hattuşaş antik kenti, geniş bir bölgeden meydana geldiğinden ötürü kalıntılar farklı bölmelerde ziyaretçilere sunulmaktadır. Aşağı Kent, Yukarı Kent, Kral Kalesi ve Yazılıkaya adı altında var olan bu noktalar herkese açıktır.
Antik Kentin, kuzey kısmı Aşağı Şehir, güney kısmı ise Yukarı Şehir olarak adlandırılmaktadır. İlk olarak Fransız Charles Texier tarafından bulunan bu bölgeye dair kazılar da 1893 yılından itibaren başlamıştır. En büyük keşif ise 1906 yılında bulunan çivi yazısı bir Hitit arşividir. Hitit başkentindeki yerleşim yerleri de genel olarak Büyük Kale civarında yer almıştır. Aşağı Şehir ise daha çok ticaretle uğraşan ve dışarıdan gelen tüccarların kullanımına uygundur. Var olan yazıtlara bağlı olarak MÖ 18. Yüzyılda bu kentin Kuşşara Kralı Anitta tarafından hasara uğratıldığı ifade ediliyor. Bu tarihten 100 yıl sonra yeniden eski haline gelen kentin MÖ 1600 yıllarında da yeniden başkent olduğu ifadeleri yer alıyor. Bu kentin kurucusu ise Birinci Hattuşili olarak ifade ediliyor. Anadolu’nun en görkemli medeniyet merkezlerinden olan Hattuşaş antik kenti her an kişilerin ziyaretine açık bir halde bulunmaktadır. Burada farklı medeniyetlerin izlerini görmek mümkündür.
Çorum hakkında merak ettiğiniz diğer detaylar için yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.