İstanbul’a Yakın Gezilecek Yerler

– Turistik Yerler
1. Mudanya

Burası Neresi? Bursa’nın en güzel ilçelerinden biri olan Mudanya, şehrin masmavi Marmara sularına açıldığı kapıdır. Mudanya, batıda Karacabey, doğuda Gemlik, güneyde ise Osmangazi ve Nilüfer ilçeleriyle çevrelenmiştir. Bursa gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda ye alan Mudanya, tarihi, kültürel varlığının yanı sıra doğal güzellikleriyle de cazip bir turizm merkezidir.
Neden Gitmeliyim? Her yıl onlarca turist tarafından ziyaret edilen Mudanya’da görülmesi gereken birçok yer bulunuyor. Bunların başında ‘Eski Girit Mahallesi, Mütareke Evi ve Müzesi, Kumyaka, Kumla, Altıntaş, Dereköy Kilisesi, Tahir Paşa Konağı ve tabi ki Tirilye‘ geliyor. Bir tık aşağıda, Tirilye hakkında uzun uzadıya bahsedilmiştir! Turizm açısından gittikçe daha da popülerleşen Mudanya, en yoğun dönemlerini yaz aylarında yaşıyor. Zira Bursa’nın merkez ilçelerinde yaşayan hemen her ailenin, bu şirin ilçede bir yazlığı bulunuyor. Dolayısıyla deniz, kum, güneş üçlüsünün Bursa’daki tek adresinin Mudanya olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.
Kaçırmayın! Mudanya, İstanbul’a yakınlığı ile kolay ulaşılabilir bir ilçedir. İstanbul ile arasında ortalama 165 kilometrelik bir mesafe olan Mudanya’ya karayolu ve denizyolu üzerinden ulaşılabiliyor. Karayolu ulaşımı ortalama 2,5 saat sürerken, denizyolu üzerinden feribot ile yolculuk yaklaşık 1 saat 45 dakika sürüyor. Dolayısıyla İstanbul’dan, Mudanya’ya kısa bir sürede, rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Yaz sezonu boyunca yoğun rağbet gören ilçeye, daha sakin ve sessiz bir dönemde gitmek isterseniz, Nisan-Mayıs veya Eylül aylarını tercih edebilirsiniz. İstanbul’un Kadıköy, Yenikapı iskelesinden hareket eden İDO ve Eminönü iskelelerinden hareket eden BUDO feribotlarına binebilirsiniz.
2. Trilye

Burası Neresi? Tirilye, Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı bir beldedir. Turizm açısından oldukça popüler, şirin mi şirin bir belde olan Trilye, Bursa’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Mudanya’nın 11 kilometre batısında, Marmara denizi kıyısında yer alan Tirilye’nin resmi adı Zeytinbağı’dır.
Neden Gitmeliyim? Köklü bir tarihe sahip olan Tirilye’nin sokaklarında bu tarihi doku fazlasıyla hissediliyor. Osmanlı ve Rum mimarisinin muhteşem bir karışımı olan 150 – 200 yıllık geleneksel, ahşap ve taş evlerin çevrelediği sokaklara, masmavi deniz boyunca uzanan güzel bir sahil eşlik ediyor. Yaz sezonu boyunca, özellikle hafta sonları nüfusunu ikiye katlayan Trilye’de gezilecek yerler listesidir.
Kaçırmayın! Mudanya’dan yalnızca 11 km uzakta yer alan Tirilye’ye ulaşım oldukça kolay! İstanbul’dan deniz otobüslerine binerek, ortalama 1,5 saatlik yolculuk sonrası Mudanya İskelesi’ne ulaşıp, buradan beyaz renkli Tirilye minibüslerine (3,5-4 TL) binerek 15-20 dakikada Tirilye’ye aktarma yapabilirsiniz. Tirilye gezinizi tamamladıktan sonra akşam saatlerinde, beldede bulunan restoranlardan herhangi birinde, rakı-balık keyfi yapmayı unutmayın!
3. Gölyazı

Burası Neresi? Gölyazı, Bursa-İzmir karayolu üzerinde Uluabat Gölü kıyısında yer alan bir yarım adadır. Muazzam doğası, panoramik manzarası ve tarihi dokusuyla Bursa’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Gölyazı, Bursa’nın Nilüfer ilçesinde yar alıyor. Bize göre, Türkiye’nin en güzel yerleşkelerinden biri olan Gölyazı’nın turizm açısından bir diğer önemli özelliği ise bir kuş cenneti olmasıdır. Öyle ki yılın belirli dönemlerinde Gölyazı’da birbirinden farklı pek çok kuş türü gözlemlenebilmektedir.
Neden Gitmeliyim? Roma dönemine kadar uzanan tarihi, eşsiz gün batımı manzarası, el değmemiş doğası, çınar ağaçları, kahvehane ve camilerle donatılmış meydanı ile Gölyazı, mutlaka görülmesi gereken bir yer. Gölyazı’nın en çok merak edilen yeri, köyün arka tarafında bulunan ve adeta bir sit alanı gibi korunan antik kent oluyor. Bunun dışında, Uluabat Gölü’nde sandal turları, Gölyazı’nın muhteşem sokaklarında gerçekleştirilen yürüyüş ve fotoğraf turları, yarımadada yapılan en popüler aktiviteler arasında yer alıyor.
Kaçırmayın! İstanbul ile arasında ortalama 180 kilometrelik bir mesafe bulunan Gölyazı’ya karayolu üzerinden ulaşım yaklaşık 2 saat sürüyor. Ayrıca Nilüfer ilçesinden Gölyazı’ya haftanın yedi günü minibüs seferleri düzenleniyor. Gölyazı’ya ulaştığınızda efsane gözlemelerin tadını bakmanızı ve köyde bulunan restoranlardan veya kahvehanelerden birinde mükellef bir kahvaltı yapmanızı öneriyoruz. Tabi son olarak gün batımı manzarasında güzel bir hatıra fotoğrafı çektirmeyi unutmayın!
4. Cumalıkızık

Burası Neresi? Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı tarihi bir mahalle/köy olan Cumalıkızık, Uludağ’ın kuzey eteklerinde kurulmuş beş Kızık köyünden biri olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor. Türkiye’nin tarihi ve kültürel miraslarından biri olan Cumalıkızık sahip olduğu niteliklerle Bursa’nın en çok turist çeken yerlerinden biri oluyor. Dolayısıyla Bursa’ya solu düşen herkesin Cumalıkızık’a mutlaka uğraması gerekiyor.
Neden Gitmeliyim? İstanbul’un biraz dışına çıkıp farklı yerler ve ilginç manzaralar görmek istiyor ama fazla uzaklaşmak istemiyorsanız, Bursa sizin için oldukça uygun bir seçenek! Zira Mudanya, Tirilye, Uludağ ve Cumalıkızık gibi görülecek birçok noktaya sahip olan Bursa’ya İstanbul’dan yalnızca 2 buçuk saatte ulaşılabiliyor. Tarihi atmosferi ve otantik dokusuyla şirin mi şirin bir köy olan Cumalıkızık, sizleri şehrin boğucu havasından uzaklaştırıp, zamanda bir yolculuğa çıkaracak! Cumalıkızık’ın mor, sarı ve mavi renkli tahta, kerpiç ve taştan inşa edilmiş evlerinin sıralandığı dar sokaklarda, kökleri 1300’lü yıllara dayanan tarihi atmosfere yakından şahitlik edeceksiniz.
Kaçırmayın! 2014’te yılında Bursa ile birlikte UNESCO Dünya Mirası olarak tescillenen Cumalıkızık, Türkiye’de popülaritesi günden güne daha da artan bir yer. Bu artışa rağmen otantik dokusu korunan köy, özellikle kahvaltı konusunda oldukça iddialı… Bursa kahvaltı mekanları listesindeki küçük, salaş ve samimi mekanları içerisinde barındıran Cumalıkızık turunuza başlamadan önce, köy kahvaltısı yapabilirsiniz. Cumalıkızık seyahati için yaz sezonunu veya Mayıs, Nisan gibi bahar aylarını tercih edebilir; İstanbul’dan yalnızca 165 km uzakta yer alan bu şirin köye ortalama 2 saatte ulaşabilirsiniz.
– Doğal Yerler
5. Maşukiye

Burası Neresi? Maşukiye, Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı bir mahalle/köydür. Kuzeyde Sapanca Gölü, güneyde Kartepe ve Samanlı dağları ile çevreli olan Maşukiye, Marmara’nın en önemli mesire alanlarından biridir. Doğal güzelliği ve el değmemiş doğasıyla Maşukiye İstanbul çevresinde hafta sonu kaçamağı için en uygun yerlerden biridir.
Neden Gitmeliyim? Sabah kahvaltıları ve alabalık restoranlarıyla ünlü olan Maşukiye, yalnızca tertemiz havayı teneffüs etmek ve yem yeşil doğanın tadını çıkarmak için bile mutlaka gidilmesi gereken bir yer. Tabi, Maşukiye’nin sahip olduğu nitelikler sadece bunlarla sınırlı değil; zira bu şirin köyde görülecek doğal güzellikler de bulunuyor. Bunların arasında Maşukiye’nin yukarısında kalan Kirazlı Yaylası, Aygır Deresi, Maşukiye Şelalesi ve Kuzu Yaylası yer alıyor.
Kaçırmayın! İstanbul’a 120 km, Bursa’ya 150 km, Kocaeli merkezi ilçesi İzmit’e 20 km mesafede yer alan Maşukiye’ye ulaşım her açıdan oldukça kolaydır. Özellikle İstanbul’dan özel aracınızla ortalama 1-1,5 saate Maşukiye’ye ulaşabilir, hem şehirden fazla uzaklaşmadan hem de şehirden kopuk bir hafta sonu geçirebilirsiniz. Maşukiye’ye ulaştığınızda uzun sohbetli bir kahvaltının keyfini çıkarmayı ve bir hatıra fotoğrafı çektirmeyi unutmayın!
6. Sapanca

Burası Neresi? Sakarya’ya bağlı bir ilçe olan Sapanca, İstanbul’a yakın hafta sonu gidilebilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen destinasyonlardan biri oluyor. Zira Türkiye’nin en meşhur göllerinden bir olan Sapanca gölü, bu şirin ilçede yer alıyor. İstanbul’a oldukça yakın olan Sapanca Gölü, birkaç günlük dinlendirici bir tatil için tüm imkanlara sahip!
Neden Gitmeliyim? Sakarya’nın merkezi ilçesi olan Adapazarı ile İstanbul arasında, Kocaeli sınırına yakın bir lokasyonda yer alan Sapanca, yeşilin her tonuyla bezenmiş görüntüsü ve muhteşem göl manzarasıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. İstanbul’un keşmekeşinden uzak, sakin ve huzurlu bir yer olan Sapanca’da önceliğiniz Natürköy’de bir köy kahvaltısı olmalı! Sonrasında ise rotanızı Sapanca Gölü’ne çevirmeli ve bir bisiklet kiralayıp, göl çevresinde gezintiye çıkmalısınız! Rengarenk çiçeklerin ve yemyeşil ağaçların içinde, göl manzarası eşliğinde gerçekleştirilen ATV turlarına da katılabilirsiniz.
Kaçırmayın! İstanbul’dan 135 kilometre uzakta yer alan Sapanca’ya karayolu üzerinden, ortalama 1-1,5 saatte, rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Sapanca seyahati için İlkbahar mevsimi, özellikle de Mayıs ayı en uygun dönemdir. Bu arada unutmadan söyleyelim: Romantik bir göl turu yapmadan Sapanca’dan dönmeyin!
7. Abant Gölü

Burası Neresi? Bolu’ya bağlı bir turizm merkezi olan Abant ve meşhur Abant Gölü il merkezinin 34 kilometre güneybatısında yer alıyor. Yılın her ayında büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Abant Gölü, Türkiye’deki en popüler turizm cennetlerinden biridir. Mamafih İstanbul’a yakın gezilecek yerler listesi Abant Gölü olmadan eksik bir liste sayılır. ‘Peki, Abant Gölü’ne neden gitmeliyim?’ diye soruyorsanız, okumaya devam!
Neden Gitmeliyim? Abant Gölü’ne gitmek için sebep arıyorsanız, yalnızca muhteşem göl manzarası yeterli olacaktır. Lakin bu kadarı yetmez diyorsanız, çevresinde birçok otel, pansiyon, bungalov, restoran ve kafe bulunan Abant Gölü ve çevresinde; ücretsiz ziyaretçi tanıtım merkezi ve doğa müzesi ziyareti, piknik, kamp, doğa yürüyüşü, sportif olta balıkçılığı, bisiklet, fayton ve atla gerçekleştirilen turlar, Çepni Yaylası’nda yamaç paraşütü gibi birçok aktivite sizleri bekliyor.
Kaçırmayın! İstanbul Ankara D-100 karayolu üzerinde yer alan Abant Gölü Tabiat Parkı’na, İstanbul’dan ortalama 3-3,5 saat süren bir yolculuk sonrası ulaşılabiliyor. Abant’a kadar gitmişken, Yedigöller’e uğramayı ihmal etmeyin ve bu harika manzarayı fotoğraflamadan dönmeyin!
8. Yuvacık

Burası Neresi? Kocaeli’nin İzmit ilçesine bağlı bir yerleşim olan Yuvacık, İzmit Körfezi’nin doğu ucunda yer alıyor. Karadeniz yaylarını aratmayan Yuvacık, yemyeşil bitki örtüsü, ormanlık alanları, akarsu ve şelaleleriyle Kocaeli’nin gezilecek yerleri arasında başı çekiyor! Ayrıca meşhur Kirazdere Barajı (Yuvacık Barajı) da Yuvacık’taki güzelliklerden birini oluşturuyor.
Neden Gitmeliyim? Şehrin gürültüsünden, keşmekeşinden bunalıp, sıkılan ve biraz olsun uzaklaşmak isteyen İstanbullular için oldukça iyi bir alternatif olan Yuvacık, doğayla baş başa kalıp, kafanızı ve ruhunuzu dinlendirebileceğiniz bir yer. Yuvacık, sahip olduğu ormanlık alanları, barajı, gölü, akarsuyu, şelalesi, alabalık tesisleri, piknik alanlarıyla birlikte ortalama 25 kilometrekarelik bir alandan oluşuyor. İstanbul’dan çok da uzaklaşmadan, huzur dolu bir hafta sonu geçirebileceğiniz Yuvacık’a ortalama 1,5 saate ulaşabilirsiniz.
Kaçırmayın! Yuvacık’ta dere kenarında bulunan tesislerde kahvaltı yapabilir veya alabalık ızgara gibi lezzetli yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Bunun yanı sıra Yuvacık’ta ‘Beşkayalar Tabiat Parkı, Menekşe Yaylaları, Kazandere-Aytepe ve Kirazdere Barajı‘ gibi doğal güzellikleri gezebilir, buralarda düzenlenen trekking, bisiklet ve ATV turu gibi etkinliklere katılabilirsiniz.
9. Kıyıköy

Burası Neresi? Kıyıköy, Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı Karadeniz kıyısında bulunan bir sahil kasabasıdır. Doğal güzelliği ile ön plana çıkan bu şirin kasaba, yemyeşil ormanlarla çevrili, tablo gibi bir görüntüye sahiptir.
Neden Gitmeliyim? İstanbullular için harika bir kaçış noktası olan Kıyıköy, kırmızı tuğlalı surları, ahşap ve taştan yapılmış Rum evleri ve küçük balıkçı tekneleriyle, oldukça samimi ve şirin bir görüntüye sahip! Doğa ile baş başa kalıp, yeşilin en güzle tonlarıyla karşılaşacağınız Kıyıköy’de nehirde sandalla gezebilir, nilüfer çiçekleriyle kaplanmış nehrin muhteşem manzarasını fotoğraflayabilirsiniz.
Kaçırmayın! Kıyıköy’e kadar gitmişken; Aya Nikola Manastırı, Kıyıköy Kalesi, Kıyıköy Mağarası, Kıyıköy Limanı ve Liman Hamamı, Aşıklar Tepesi’ni ve el değmemiş kumsalları mutlaka yakından görmelisiniz. İstanbul ile arasında 155 kilometrelik bir mesafe olan Kıyıköy’e, karayolu üzerinden ortalama 2,5 saate ulaşabilirsiniz.
10. Ballıkayalar Tabiat Parkı

Burası Neresi? Marmara’da saklı bir cennet olan Ballıkayalar Tabiat Parkı, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde, sanayi bölgesinin arkasında yer alıyor. İstanbul’un hemen dibinde yer alan bu park, yemyeşil doğa harikası bir kanyondan oluşuyor.
Neden Gitmeliyim? Atmaca, alacakarga, hüthüt tarla kuşu, bülbül kuşu, çakal, tilki, tavşan, domuz, köstebek gibi birçok hayvan türünü içinde barındıran Ballıkayalar, sahip olduğu özel yeryüzü şekilleri sayesinde 1995 yılında milli tabiat parkı ilan edilmiştir. Ballıkayalar Tabiat Parkı, İstanbul’da hafta sonu gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken bir yer; zira çoluk çocuk burada doğa ile baş başa keyifli dakikalar geçirmeniz mümkün! Bu muazzam parkta, Ballıkayalar deresi kenarında piknik, kanyonda trekking ve bisiklet turu, kaya tırmanışı gibi birçok etkinlik gerçekleştirebilir, dahası kamp kurup burada konaklayabilirsiniz.
Kaçırmayın! İstanbul’dan yalnızca 45 dakikaya Ballıkayalar Tabiat Parkı’na özel aracınızla veya toplu taşıma vasıtalarıyla ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma tercih edecekler, Gebze trenlerine binerek, Gebze merkezinde inebilir, sonrasında Tavşanlı Köyü minibüslerine binerek Ballıkayalar parkında inebilirsiniz. Özel araçla gidecekler için parkın girişinde, otopark ücreti olarak 10 TL talep ediliyor. Bunun yanı sıra piknik için masa başı 10 TL; kamp çadırları içinse 20 TL ödemek gerekiyor. Arabasız giriş ise tamamen ücretsiz.
Tavşanlı, Barış Cd., 41400 Gebze/Kocaeli
Özel araç girişi: 10 TL – Piknik masası: 10 TL – Kamp çadırları: 20 TL
– Yaz Tatili Yerleri
11. Şile

Burası Neresi? Prens Adaları, İstanbul il sınırına bağlı tek tatil seçeneği değil. Şehir merkezine yalnızca 1 saat kadar mesafedeki Şile, şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenleri bekler.
Neden Gitmeliyim? Burası bahar döneminde kamp yapmak ya da yazın denize girmek için son derece uygun. Akşamları ise masalar leziz deniz mahsulleri ile dolup taşıyor. Özel araç kullananların Şile’ye ulaşmak için Ümraniye’den sonra ilçenin tabelalarını takip etmeleri gerekiyor.
Kaçırmayın? İstanbul’a yakın tatil yerleri denildiğinde akla ilk gelen yer olan Şile, çalışan şehir insanı için harika bir kaçış noktası oluyor. Dolayısıyla doğası ve deniziyle harika olan Şile’yi listenize mutlaka ekleyin!
12. Ağva

Burası Neresi? Harita üzerinde Şile’ye bağlı olsa da ayrı bir başlıkta değerlendirmeye değen bir yerleşim de Ağva.
Neden Gitmeliyim? Gelin Kayası, Hacıllı Köyü ve Kurudere Şelalesi Ağva tatiline renk katabilecek güzellikler olarak sayılabilir.
Kaçırmayın! Kadıköy gibi merkezi bir lokasyondan Ağva’ya bir buçuk saat içinde kaçmak mümkün.
13. Riva

Burası Neresi? Beykoz’a yakınlığı ile gönüllere taht kuran Riva, yaz sezonunu erken açmak isteyenlere makul bir tatil olanağı sunuyor.
Neden Gitmeliyim? Riva Deresi kenarında piknik ya da kamp yapmak, Riva Kalesi’ni gezmek ve akşamı mutlaka balıkla şereflendirmek tatil planınızın ana hatlarını oluşturabilir.
Kaçırmayın! Burası ayrıca tekne turlarına ya da arazi araçlarıyla minik bir safari havasında dolaşmaya da son derece elverişli bir bölge.
14. Poyrazköy

Burası Neresi? Beykoz’a bağlı, ilçe merkezine 18 kilometre mesafedeki Poyrazköy de yine hem şehrin içinde olup hem de şehir dışı tatili yapıyor gibi hissetmek isteyenler için birebir.
Neden Gitmeliyim? İstanbul’dan uzaklaşıp rahat bir nefes alabileceğiniz Poyrazköy, el değmemiş doğasıyla sizlere ilaç gibi gelecek! Ayrıca Poyrazköy’de bulunan kafe ve restoranlarda yemek yiyip, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün eşlik ettiği muhteşem deniz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.
Kaçırmayın! İstanbul’daki yoğunluğa inat yılın belirli dönemlerinde burası gayet sakin. Poyrazköy’e Kavacık ve Beykoz’dan kalkan belediye otobüsleri ile ulaşılabiliyor.
15. Kilyos

Burası Neresi? Resmi adı Kumköy olan Kilyos, İstanbul Avrupa yakasında bulunan Sarıyer ilçesine bağlı bir beldedir. Karadeniz kıyısında yer alan Kilyos, özellikle İstanbullular için yaz aylarının popüler destinasyonlarından biridir.
Neden Gitmeliyim? Tarihi çınar ağacı, kalesi, plajları derken İstanbul’a yarım saat mesafedeki Kilyos’ta yapacak çok şeyiniz var. Artık resmen Karadeniz kıyılarında yer aldığınız için Kilyos’ta Karadeniz mutfağının en leziz yemeklerini de tadabiliyorsunuz. Yaz döneminde plajlar haliyle oldukça kalabalık ancak baharda keyifli bir Kilyos kaçamağı yapmayı mutlaka düşünmelisiniz.
Kaçırmayın! İstanbul merkez ilçelerinden ortalama 40-45 dakikada ulaşabileceğiniz Kilyos, İstanbul’ yakın tatil yerleri arayanlar için oldukça ideal bir seçenektir. Zira yaz aylarında Kilyos’ta birbirinden eğlenceli birçok festival düzenleniyor!
16. Kumburgaz

Burası Neresi? Bir zamanlar İstanbul’un en popüler sayfiye yeri olan Kumburgaz, Avrupa yakasında, Büyükçekmece ilçesine bağlı şirin bir beldedir.
Neden Gitmeliyim? İstanbul’a oldukça yakın olan Kumburgaz, özellikle yaz aylarında, hafta sonu tatili için tercih edilebilecek en mantıklı yerlerden biridir. 8 kilometrelik sahili ile meşhur olan Kumburgaz, yazın, deniz sörfü, yelken ve dalış gibi su sporları için oldukça uygundur.
Kaçırmayın! Seyahat için özel aracınızla, TEM veya E-5 yolunu kullanarak Kumbugaz’a ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra metrobüs ve halk otobüsü gibi toplu taşıma vasıtalarıyla da bu güzel beldeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Kumbugaz’a gitmek için haziran ve eylül arasını kapsayan yaz sezonunu tercih edebilirsiniz.
17. Çınarcık

Burası Neresi? Yalova’nın en güzel Sayfiye yerlerinden biri olan Çınarcık, güneyinde Bursa ve Armutlu, doğusunda Yalova Termali, kuzey ve batısında Marmara deniziyle çevrili bir ilçedir. Yalova’nın en büyük ikinci ilçesi olan Çınarcık, adını sahip olduğu ulu çınarlardan dolayı almıştır.
Neden Gitmeliyim? Çınarcık, tüm sahil boyunca denize girilebiliyor olması, tarihi varlığı ve güzel doğasıyla yaz aylarının popüler adreslerinden biri oluyor. İstanbul’a yakın olmasıyla da büyük bir avantaja sahip olan Çınarcık, şehirden uzaklaşıp, deniz-kum-güneş üçlüsü eşliğinde hafta sonu kaçamakları için oldukça ideal! Bunun yanı sıra ilçede; Delmece Yaylası, Erikli Şelalesi, Hasanbaba, Kum Plaj, Erikli Yaylası ve Karlık Yaylası gibi turistik anlamda gezip görülmesi gereken birçok yer bulunuyor.
Kaçırmayın! İstanbul’dan ortalama 1,5 sata uzaklıkta yer alan Çınarcık’a ulaşmak oldukça kolay! İstanbul’a yakın gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken Çınarcık’a karayolu veya denizyolu üzerinden ulaşabilirsiniz. Çınarcık seyahati için okulların kapanmasıyla başlayan yaz sezonunu tercih edebilirsiniz.
18. Karasu
Burası Neresi? Marmara Bölgesi ile Batı Karadeniz’in kesiştiği noktada yer alan Karasu, Sakarya iline bağlı bir tatil beldesidir. Karasu, yoğun şehir hayatından uzaklaşıp, doğanın keyfini çıkarmak isteyenler için en ideal adreslerden biridir.
Neden Gitmeliyim? Karasu, İstanbul’a olan yakınlığı ile her geçen yıl daha da popülerleşen bir ilçedir. 20 kilometre uzunluğundaki sahil şeridi, doğal plajları, sahili çevreleyen, yazlık evleri, siteleri, otel ve pansiyonlarıyla Karasu, özellikle yaz aylarında, İstanbul’dan fazla uzaklaşmak istemeyenlere, güzel tatil yapma imkanı sunuyor.
Kaçırmayın! İstanbul’a yalnızca 190 km mesafede yer alan Karasu’ya gitmişken; Maden Deresi, Acarlar Langozu ve İstanbul’a yakın kamp yerleri denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı gibi turistik noktaları mutlaka görmelisin! Şansınız varken buralarda kamp yapabilir, bisiklet turlarına katılabilir hatta piknik bile yapabilirsiniz.
19. Akçakoca

Burası Neresi? Akçakoca, Batı Karadeniz bölgesinde bulunan Düzce’ye bağlı bir ilçedir. Karadeniz kıyısı boyunca uzanan 35 kilometrelik geniş bir kumsala sahip olan Akçakoca, turizm anlamında oldukça popülerdir.
Neden Gitmeliyim? İstanbul, Ankara, Bursa ve Zonguldak gibi şehirlere 2-3 saatlik bir mesafede yer alan Akçakoca, Karadeniz kıyısındaki en güzel tatil yerlerinden biridir. El değmemiş doğası, yemyeşil bitki örtüsü ve berrak sularıyla Akçakoca’nın 1950’li yıllardan itibaren gözde bir tatil cenneti olmasına ve her geçen yıl ziyaretçi kapasitesini daha da arttırmasına şaşırmamak gerek! Akçakoca’ya gitmişken bu şirin ilçede gezip görülmesi gereken birçok yer bulunuyor. Bunların arasında; Çınar Caddesi, Çuhallı çarşısı, Akçakoca Limanı, Kale plajı, Cumayanı Mesire Alanı, Topuk Yaylası ve dünyanın en güzel camileri arasında gösterilen Merkez Camii öne çıkıyor.
Kaçırmayın! İstanbul’a yakın tatil yerleri listesine kesinlikle eklenmesi gereken bir yer olan Akçakoca ile İstanbul arasında ortalama 250 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Bu mesafe, karayolu ulaşımı baz alındığında yaklaşık 3 saate tekamül ediyor. Akçakoca kolay ulaşılabilir lokasyonu sayesinde İstanbul’un yanı sıra Ankara ve Bursa gibi büyük şehirlerden de yoğun turist trafiği alıyor.
20. Avşa

Burası Neresi? Marmara Bölgesi’nde, Balıkesir’e bağlı bir ada olan Avşa, konum olarak Marmara denizinin güneybatısında yer alıyor. Diğer adı Türkeli Adası olan Avşa, 36 kilometrelik bir alandan oluşuyor.
Neden Gitmeliyim? İstanbul’a en yakın tatil yerlerinden biri olan Avşa, yaz turizmi açısından oldukça popülerdir. Hatta yazın Marmara bölgesinin en çok ziyaret edilen noktası olan Avşa’ya, en yoğun ilgi İstanbullar tarafından gösteriliyor. Zira İstanbul’a oldukça yakın olan Avşa’ya, yaz sezonu boyunca günde 3-4 kez feribot seferleri düzenleniyor. Avşa’da deniz, kum ve güneş üçlüsünün tadını doyasıya çıkarabildiğiniz gibi turizm anlamında da gezip görebileceğiniz yerler bulunuyor. Bunların arasında; Ali Baba Türbesi, Altınkum, Kadınlar Koyu, Çokincir Koyu, Yiğitler Köyü, Kumtur Plajı, Beyaz Saray Koyu ve Manastır yer alıyor.
Kaçırmayın! Avşa’ya, Tekirdağ, İstanbul ve Erdek’ten düzenli yapılan feribot seferleriyle kolayca ulaşılabiliyor. İstanbul’un Yenikapı ve Bostancı iskelelerinden düzenli olarak hareket eden İDO feribotlarına binerek, ortalama 3-4 saatlik bir yolculuk sonrası Avşa’ya ulaşabilirsiniz.
21. Şarköy

Burası Neresi? Tekirdağ’a bağlı bir ilçe olan Şarköy, şehrin güneybatısında Marmara denizi kıyısında yer alıyor. Türk şarabının üssü olarak anılan Şarköy, meşhur Doluca şarabıyla tanınıyor. Bunun yanı sıra Şarköy, hemen hemen 60 km uzunluğundaki sahiliyle yaz sezonunun gözde tatil beldelerinden biri oluyor.
Neden Gitmeliyim? İstanbul’a yakın oluşuyla, yaz aylarının popüler tatil beldelerinden biri olan Şarköy’ün adı eski gibi sıklıkla duyulmasa da son yıllarda tekrar yükselişe geçtiğini söyleyebiliriz. Şarköy, yazın İstanbul’dan fazla uzaklaşmadan, iki-üç günlük serinletici bir tatil yapmak isteyenler için oldukça ideal! Tatilin dışında endemik bitki örtüsü ve el değmemiş koylarıyla dikkat çeken Şarköy’de görülmesi gereken birçok doğal güzellik bulunuyor. Bunlar: Uçmakdere, Güzelköy, Gaziköy, Tepeköy, Eriklice ve Hoşköy olarak sıralandırılabilir.
Kaçırmayın! İstanbul ile arasında yalnızca 228 kilometrelik bir mesafe bulunan Şarköy’e, karayolu üzerinden, ortalama 3-3,5 saatte, kolayca ulaşabilirsiniz.
22. Kerpe

Burası Neresi? Kerpe, Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunan turistik bir beldedir. Yaz aylarının popüler rotalarından biri olan Kerpe, Kocaeli’ndeki dört mavi bayraklı plajdan biridir.
Neden Gitmeliyim? İstanbul’a yakın tatil yerlerinden biri olan Kerpe, el değmemiş sahili ve doğasıyla İstanbulluların tatil için en çok tercih ettiği yerler arasında bulunuyor. Çam ağaçlarıyla çevrelenmiş, durgun denizi ve temiz sahiliyle, özellikle çocuklu aileler tarafından sıklıkla ziyaret edilen Kerpe, Karadeniz’in hırçın sularından etkilenmiyor. Hatta suyun derinliğinin fazla olmaması da özellikle çocuklar için daha iyi bir seçenek olmasını sağlıyor. Kerpe’de konaklama için küçük çaplı pansiyon ve apart oteller bulunuyor lakin gitmeden evvel mutlaka araştırılıp rezervasyon yaptırılması gerekiyor.
Kaçırmayın! İstanbul’dan yalnızca 2-2,5 saat uzaklıkta yer alan Kerpe’ye ulaşmak oldukça kolay! Karayolu üzerinden sağlanan ulaşımda şehirlerarası otobüslerden yararlanabilir veya özel aracınızı kullanabilirsiniz. Seyahat için İstanbul-Ankara Tem otoyolunu üzerinden Kocaeli-Kandıra sapağını kullanabilir veya Şile-Ağva istikametini takip edebilirsiniz.
23. Kefken

Burası Neresi? Kefken, Kerpe gibi Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde bulunan bir tatil beldesidir. İstanbul’a yakınlığı dolayısıyla, şehirden fazla uzaklaşamayıp, yakın yerler arayanlar için yaz sezonu boyunca, denize girip güneşlenmek için tercih edilen yerlerin başında gelmektedir.
Neden Gitmeliyim? İstanbul’da yaşıyor, fakat şehirden fazla uzaklaşamıyor ama gürültüden ve koşuşturmacadan biraz olsun uzaklaşmak istiyorsanız, Kefken sizin için biçilmiş kaftan! Kocaeli’nin en meşhur sayfiye alanı olan Kefken, halka açık plajları, tertemiz denizi ve kumsalıyla oldukça ünlü bir tatil beldesi… Lakin burada denize girerken biraz dikkatli olmak gerekiyor; zira Karadeniz’in hırçın sularında neyin ne zaman olacağı pek belli olmuyor. Denizde derinlik birden artabilirken, dalgalar sizi alıp götürebiliyor.
Kaçırmayın! İstanbul’dan yola çıkıldığında, ortalama 2-2,5 saate ulaşabileceğiniz Kefken’e gitmek için İstanbul-Ankara Tem Otoyolunu kullanabilir veya Şile-Ağva güzergahını takip edebilirsiniz.
24. İğneada

Burası Neresi? Trakya bölgesinde, Karadeniz kıyısında yer alan İğneada, Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı bir tatil beldesidir. İğneada, meşe, dişbudak, kızılağaç ve kayınlardan oluşan Longoz ormanlarıyla, masmavi denizi, gölleri, kıyı kumullarıyla cennetten bir köşe gibidir.
Neden Gitmeliyim? Yeşilin tonlarını barındıran ihtişamlı doğasının yanı sıra İğneada, tarihi ve kültürel varlığıyla da dikkat çekiyor. Bunun dışında kuşların göç güzergahı üzerinde bulunan ve kuğuların yaşam alanlarından biri olan İğneada, yılın her mevsimi farklı bir güzelliğe bürünüyor. Yaz tatili için İstanbullular tarafından sıklıkla tercih edilen İğneada, ayrıca doğal bir lezzet olan orman balıyla da oldukça meşhur. Niteliklerini saymakla bitiremeyeceğimiz İğneada turunuzda ”Dupnisa Mağarası, İğneada Feneri, İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, Beğendik Köyü” gibi gezip görmeniz gereken birçok yer bulunuyor.
Kaçırmayın! İstanbul’da yaşıyorsanız ve henüz İğneada’ya gitmemişseniz, bu harika tatil kasabasını listenizin en başına taşıyabilirsiniz. İstanbul’dan yalnızca 234 kilometre uzakta yer alan İğneada’ya, karayolu üzerinden, ortalama 3,5 saate ulaşmanız mümkün! Yolculuğun keyfini çıkarmak için kendi aracınızla seyahat etmenizi veya özel bir araç kiralamanızı öneriyoruz.
25. Marmara Adası

Burası Neresi? Marmara Denizi’ndeki en büyük ada olan Marmara Adası, Balıkesir’e bağlı bir yerleşimdir. Gökçeada’dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci adası olan Marmara Adası, İstanbul, Bursa ve Kocaeli gibi şehirlere yakın olması sebebiyle Marmara Bölgesi’ndeki en popüler turizm merkezlerinden biridir.
Neden Gitmeliyim? İstanbul’dan uzaklaşmak, denizin ve güneşin tadını çıkarmak için harika bir seçenek olan Marmara Adası, eşsiz manzarası ve kartpostalları aratmayan görüntüsüyle, giden herkesi kendisine hayran bırakıyor. Marmara Adası’na, tertemiz denizinde yüzmek, geniş plajlarında güneşlenip, dinlenmek, gün batımını izlemek, el değmemiş koyları ve köyleri görmek için mutlaka gitmelisiniz. Gitmişken ‘‘Aba, Kole, Manastır ve Mestanağa gibi koyları, Çınarlı Köyü, Gündoğdu Köyü ve Saraylar beldesinde bulunan Açıkhava Arkeoloji Müzesi’’ gibi önemli yapıları ve doğal güzellikleri görmeyi unutmayın!
Kaçırmayın! Marmara Adası’na İstanbul, Tekirdağ ve Erdek’ten denizyolu üzerinden direkt ulaşılabiliyor. Tekirdağ ve Erdek’ten arabalı vapurlar; İstanbul’dan ise İDO feribotlarıyla, 2,5 saatlik bir sürede adaya ulaşabilirsiniz.
– Kış Tatili Yerleri
26. Uludağ Kayak Merkezi

Burası Neresi? Türkiye’de kış tatili denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan Uludağ, Bursa il sınırları içerisinde yer alıyor. Türkiye’deki en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan Uludağ’ın yüksekliği 2.543 metreyi buluyor. Uludağ’da 15’i özel ve 12’si kamuya ait olmak üzere 27 konaklama tesisi bulunuyor.
Neden Gitmeliyim? Uludağ, kış turizminin vazgeçilmez biri olarak, her yıl, yerli veya yabancı binlerce turistin akınına uğruyor. Kayak, snowboard, bigfoot, buzpateni ve kar motosikleti gibi kış sporlarına elverişliliği, geniş ve yüksek alanı, birbirinden lüks veya salaş otelleriyle oldukça popüler olan Uludağ Kayak Merkezi, Bursa’nın en çok ziyaret edilen bölgesi oluyor. Bunun dışında, Uludağ Kayak Merkezi’nde, İsviçre Alpler’inde olduğu gibi “Tur Kayağı” ve “Helikopterli Kayak” yapılabiliyor. Uludağ’da verilen hizmetler arasında; alışveriş merkezleri, eğlence yerleri, yeme-içme alanları, sağlık ocağı, kayak malzemeleri satış ve kiralama ofisleri ve kayak hocalarından özel ders gibi ayrıcalıklı hizmetler yer alıyor.
Kaçırmayın! İstanbul ile arasında yaklaşık 188 km mesafe bulunan Uludağ’a kara yolu üzerinden ortalama 2-3 saate ulaşılabiliyor. Dağ zirvesine çıkarken kullanılan yolların bakımı sürekli ve düzenli olarak yapıldığı için Bursa il merkezinden Uludağ’a tırmanmak oldukça kolay oluyor. Ayrıca Uludağ Kayak Merkezi’ne düzenli olarak otobüs ve minibüs seferleri düzenleniyor. Bunun yanı sıra Uludağ’a Türkiye’nin ilk teleferiği olan Bursa Teleferik ile ulaşılabiliyor. Son olarak, Uludağ ziyaretinizi planlamadan önce, tatilinizi her kış düzenlenen Kış festivallerine denk getirmeyi unutmayın!
27. Kartepe Kayak Merkezi

Burası Neresi? İstanbul’a yakın olması sebebiyle Kış turizmin tercih edilen destinasyonlarından biri olan Kartepe Kayak Merkezi, Kocaeli ilinde yer alıyor. Eski adı Kel Tepe olan kayak merkezi, Kocaeli’nin merkezi ilçesi olan İzmit’in güneydoğusunda, Sapanca Gölü ile İzmit Körfezi arasında, Maşukiye’ye yakın bir konumda bulunuyor.
Neden Gitmeliyim? İstanbul’a yakın gezilecek yerler arasında yer alan Kartepe’yi aslında İstanbul’a yakın tatil yerler başlığı altında da konumlandırabilirsiniz. Zira kış aylarında burada konaklayıp, eğlenceli bir kış tatili gerçekleştirebilirsiniz. Fiyat açısından Uludağ’a göre daha uygun; mesafe açısından ise İstanbul’a daha yakın olan Kartepe Kayak Merkezi’ni, hafta sonu kaçamağı için gönül rahatlığıyla tercih edebilir, merkezde hizmet veren otellerde konaklayabilirsiniz.
Kaçırmayın! Kartepe Kayak Merkezi ile İstanbul’ arasında 110 kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Dolayısıyla İstanbul’dan yola çıkıldığında, karayolu üzerinden yaklaşık 1-1,5 saatte Kartepe’ye rahatlıkla ulaşılabiliyor. Kartepe Kayak Merkezi’ne gitmek için en uygun zaman ise Ocak ve Şubat ayları oluyor. Zira bu aylarda kar kalınlığı kayak ve snowboard gibi kış sporlarına daha elverişli oluyor.
28. Kartalkaya Kayak Merkezi

Burası Neresi? Türkiye’nin en ünlü kayak merkezlerinden biri olan Kartalkaya Kayak Merkezi, Bolu’nun doğusunda, Köroğlu Dağları üzerinde yer alan bir kış turizmi merkezidir. Kartalkaya, İstanbul’a olan yakınlığının verdiği avantajla, hafta sonu tatilleri için en çok tercih edilen kayak merkezlerinden biridir.
Neden Gitmeliyim? Kış sporları için 1850–2200 metre arasında bir pist alanına sahip olan Kartalkaya Kayak Merkezi, Alp disiplini kayağı ve tur kayağı için oldukça uygun bir merkezdir. Çam ağaçlarının süslediği kayak merkezinde, snowboard, kayak ve kızak gibi aklınıza gelebilecek birçok kış sporu yapılabiliyor. Bunun yanı sıra bölgede konaklama ve yeme-içme ihtiyaçlarına uygun birçok özel müessese yer alıyor.
Kaçırmayın! Kartalkaya Kayak Merkezi’nde kış sezonu Aralık ayının ilk dönemlerinde başlayıp, Mart ayının sonlarına kadar devam ediyor. Dolayısıyla İstanbul’da yaşayanlar, kış mevsimi boyunca, iki günlük bir hafta sonu tatili için Kartalkaya Kayak Merkezi’ni gönül rahatlığıyla tercih edebilirler! İstanbul’dan, yaklaşık 294 km uzakta yer alan Kartalkaya’ya, karayolu üzerinden, ortalama 3,5 saate ulaşabilirsiniz.
3 Yorum