AvrupaEgeİzmirTürkiye

İzmir Şirince Köy Turuna Ne Dersiniz?

Herkese merhaba. İzmir’in en sevilen köylerinden olan ve her yıl dolup taşarak misafir ağarlayan Şirince Köyü aynı zamanda İzmir’in en merak edilen yerlerinden bir tanesi. Sizlerde bu muhteşem yeri merak ediyorsanız vakit kaybetmeden yazımıza geçebilirsiniz. Keyifli okumalar.

Şirince Köyü Nasıl Bir Yer?

İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan bir dağ köyü olan Şirince köyü şüphesiz Türkiye’nin en estetik köylerinden birisi. Bir film setine benzeyen yapay bir yanı olması nedeniyle de hepimizi büyülüyor. Mimarisi, doğası ve size hissettirdiği o huzur dolu anlar orada vaktinizi verimli geçirmenize de olanak sağlıyor aslında. Meyve aromalı şarapları, meşhur kumda Türk Kahvesi, konsept butik otelleri, dillere destan Matematik Köyü ve Nişanyan Evleri ile Ege Bölgesi’nin en önemli ziyaret rotalarından biridir. Şehrin kalabalığından uzaklaşmak, kendinizle baş başa kalıp kafa dinlemek istiyorsanız Şirince tam da size göre bir yer.

Şirince’nin İlginç Hikayesi

Şirince, günümüzden yıllar önce nüfusu 2 bin bile olmayan bir Rum köyüymüş. Mübadele sürecinde Türklerin yerleşmesiyle birlikte nüfusunda artış meydana gelen köy o döneme kadar bağcılık, zeytincilik ve şarap üretimi ile tanınırmış. Günümüzde üzüm ve zeytinciliğin yanında şeftali, incir, elma, ceviz gibi meyve üretiminin yapıldığı köyün ana gelir kaynağı turizm. Bilinmeyen bir dönemde kendini dağlara vuran kırk kişiye ithafen Kırkıncı ismini alan köy zaman içerisinde Kirkice, Kirkince ve Çirkince isimleri ile anılmış. Dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik’in talimatıyla Şirince adını alan köy İzmir’in ve Ege’nin en şirin yerleşim yerlerindendir. Maya Takvimine göre kıyametin kopacağı 21 Aralık 2012 tarihinde Fransa’nın Bugarach köyü ile birlikte dünyada kıyametten etkilenmeyecek iki yerden biri olarak duyurulan Şirince Köyü, bu hikayesiyle sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın da gündeminde yer almıştır.

Şirince’de Gezilecek Yerler

1)Şirince Çarşısı

Şirince’de hayatın merkezi çarşıda sürüyor. Gün boyu hareketliliğin bitmek bilmediği çarşıda kahvehane, kafe, restoran, hediyelik eşya dükkanları yan yana bulunuyor. Manav, kasap ve market gibi köyün ihtiyaçlarının karşılandığı dükkanlar da var. Baştan sona daracık sokakların birbiriyle buluştuğu çarşı keyifli bir yürüyüş rotası ile köyü keşfetmek için olmazsa olmazdır.

2) St. John Baptist Kilisesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen St. John Baptist Kilisesinin tam olarak hangi yıl yapıldığı bilinmese de yıkıldıktan sonra 1805 yılında yeniden inşa edilmiş. Kilisenin giriş kapısının önünde Meryem Ana heykeli bulunan küçük havuz ziyaretçiler tarafından dilek havuzuna dönüştürülmüştür. Dış bahçesi ise muhteşem bir manzaraya sahip. Sizler de oraya uğradığınızda manzarayı kaçırmayayım diyorsanız bahçede fotoğraf çektirmeyi unutmayın.

3) Taş Mektep

Taş Mektep

Artemis Restaurant ve Şarapevi’nin hizmet verdiği tarihi okul binasının bir kısmında Şirince Taş Mektep Müzesi bulunuyor. Haftanın 7 gününde de müze açık ve hizmet vermektedir ve Tanzimat döneminden Cumhuriyet dönemine kadar Osmanlı’nın eğitimdeki yenileşme sürecini ve Cumhuriyet dönemi eğitim sisteminin izlerini obje, fotoğraf ve belgelerle bizlere sunuyor.

4) Nişanyan Evleri

Yüzlerce Servi ağacının çevrelediği, yollarına Arnavut kaldırımı döşenen, köy çeşmesinin üzerinde maniler yazılı olan Nişanyan evleri, yatılı misafirlerinin yanında günübirlik gelen ziyaretçilerini de ağırlıyor. Köyün gelişiminde ve değişiminde, sağlıklı büyümesi ve tanınır olmasında bu evlerin payı oldukça büyüktür. Sevan Nişanyan ile Küçük Oteller kitabın yazan Müjde Tönbekçi ise Nişanyan evlerinin işletmecisidir. Şirince’ye uğrayıp da Nişanyan Evlerini gezmeyen Şirince’yi gördüm diyemez.

5) Hodri Meydan Kulesi

Hodri Meydan Kulesi

Nişanyan Evleri’nin bir parçası olan Hodri Meydan Kulesi, Sevan Nişanyan’ın tabular ve sistemle mücadelesinin simgesi olmakla ünlüdür. 12 metre yükseklikteki bu yanı 2011 yılında tamamlanmıştır ve Şirince’nin cazibe merkezine dönüşen bu kule yapıldığından beri romantik akşam yemekleri, evlilik teklifleri gibi yüzlerce muhteşem anıya şahit olmuştur. Kulenin manzarasının keyfini çıkarmayı unutmayın.

6) Nesin Matematik Köyü

Şirince’ye yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunan Nesin Matematik Köyü, doğanın içinde sakin bir yerde kurulmuştur. Dünyada eşi benzeri olmayan, tamamı bilime adanmış bu köyde her yaz dünyanın dört bir yanından öğrenci ve hocalar televizyon, gazete ve dışarıdaki dünyadan bağımsız olarak matematik yapıyor. İhtiyaçlara göre organik bir şekilde bağışlar ve desteklerle büyüyen köyde üstü yarı açık yemekhane, amfi ve kütüphane görülmeye değerdir.

7) Tiyatro Medresesi

Tiyatro Medresesi

Nesin Matematik köyünün hemen yanındaki 6 dönümlük arazide kurulan Tiyatro Medresesinin resmi adı Uluslararası Araştırma Yaratım ve Gösteri Merkezi’dir. Alternatif bir üniversite ortamı yaratmak amacıyla yola çıkan medrese hem inziva hem de bir buluşma noktasıdır.

İzmir gezilecek yerler hakkındaki yazımıza ulaşmak ve bilgi sahibi olmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Şirince’de Konaklama

Butik otelleri ve pansiyonları ile keyifli bir mola verebileceğiniz güzellikte konaklama yerleri mevcuttur. Köye kuşbakışı bakan Nişanyan Hotel ve ilgi çeken hikayesi ile Sihirbaz’ın Evi aklınızın bir köşesinde bulunsun. Güllü Konakları da etkileyici bir otel olması yanıyla hoşunuza gidebilir.

İzmir Şirince’de kalmak istiyorsanız konaklama merkezlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Şirince’de Ne Yenir?

Şirince merkezdeki kafeler, daha çok fast food tarzındaki menülerle hizmet veriyor. Gözleme, börek, hızlı atıştırmalıklardan. Çoban kavurmadan çorbaya, kebap, şiş çeşitleri ve deniz ürünlerine kadar birçok farklı lezzet bulabilirsiniz. Köyün girişindeki, Dimitros Restoran, Şirince Artemis Restoran ve Nişanyan Otel beğenebileceğiniz yerlerden.

Fatma Bitigen

Gezgin, Metin ve İçerik Yazarı

İlgili İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu