Kamp Rehberi

Karavan Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Türkiye’de karavancılık yıllar geçtikçe gelişiyor ve popüler hale geliyor. Yaz aylarını sadece bir bölgede geçirmek yerine, karavan sahipleri pek çok yerde geçirebiliyor ve yol boyunca farklı deneyimler yaşayabiliyorlar. Siz de, bir karavan meraklısıysanız, bu yazımızda karavan almadan önce dikkat edilmesi, bilinmesi gerekenlere değineceğiz.

Daha önce, Karavan Çeşitleri ve Dikkat Etmeniz Gerekenler başlıklı yazımızı kaleme almıştık. Bu yazıyı da inceleyerek, karavan çeşitleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

1. Karavan Çeşitleri

Araştırmanızı iyi yapmanız gerekiyor, ancak tüm bunlardan önce karavan çeşitleri hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Temelde, iki ana kategoride karavan mevcut. Birincisi, çekme karavan; bunlara klasik gözü ile bakılıyor. Motorlu araç ile yaşam alanı, klasik karavanlarda birbirinden ayrı. Bir diğer tür ise motokaravan olarak adlandırılıyor. Bu karavan, tek parça olarak hem motorlu aracı hem de kasayı bir arada sunuyor. Günümüzde, motokaravan türünde daha çok model görebiliyoruz, çünkü rağbet motokaravan türüne çok daha fazla.

2. Çekme Karavan ve Motokaravan Avantajları

Seçim yapmadan önce, iki kategoriye ayrılan karavanların spesifik avantajlarını da göz önüne almanızı tavsiye ederiz. Örneğin, çekme karavanlar kasadan ayrılabildiği için; binek aracınızı rahatlıkla gündelik sürüşlerde de kullanabilirsiniz. Yahut kamp yerinizi bulduktan sonra, herhangi bir yere gitmeniz gerekirse, yine aracınızla birlikte gidebilirsiniz. Motokaravanda ise böyle bir durum söz konusu değildir. Motokaravanların en büyük avantajı ise tabiri caizse tam paket olarak sunulabilmesi. Satın aldıktan sonra, herhangi bir şey yapmanıza gerek kalmaksızın, buzdolabından tuvalete kadar her şeye sahip olabilir ve motoru çalıştırıp yola çıkabilirsiniz. Hiç şüphesiz, kasalar özelleştirilebilir ancak tam donanımlı olduğundan, buna gerek dahi kalmaz.

3. Markalar ve Sunulan Hizmetler

Türkiye’de karavancılığın oldukça geliştiğinden söz etmiştik. Geçtiğimiz yıllarda, karavan tutkunları bu araçları ve kasaları özel olarak yaptırmak ya da yurtdışından satın almak durumundaydı, çünkü herhangi bir üretici yoktu. Günümüzdeyse, pek çok marka karavan üretimi yapıyor. Bunların başlıcaları Aydos, Saly, Pino Karavan ve Eltesan Mobil. Her markanın sunduğu hizmetler dışarıdan bakıldığında aynı gibi görünse de, ihtiyaçlarınıza ve zevklerinize yönelik seçimler için, hem daha önce karavan satın almış birinden hem de markaların danışmanlık hizmetlerinden yardım almanızı tavsiye ederiz.

4. Vergiler

Karavanınızı almadan önce elbette vergilendirme kapsamını da öğrenmeniz gerekiyor. Çekme karavanların kategorisindeki türler için, ağırlık bazlı bir vergilendirme söz konusu değil. 750 kg ağırlığa kadar, herhangi bir vergilendirme ya da ruhsat olmaksızın, çekme karavan sahibi olabilirsiniz ve ihtiyacınız olan tek şey, B sınıfı ehliyet olur. Elbette, kasayı çeken motorlu araç için ruhsat sahibi olmanız gerekiyor.

750 kg üzerinde bir kasa sahibiyseniz, çekmekaravan kategorisinde işler biraz karışıyor. Hem kasa için ayrı ruhsat hem de en az D sınıfı ehliyet sahibi olmanız gerekiyor. Çünkü, bu ağırlığın üzerindeki kasalar römork olarak kabul ediliyor.Motokaravan türlerinin yıllık vergileri ise, yaş ve motor gücüne göre değişiklik göstermekte.

Yaş Aralığı: 1-6 Yaş
Motor Gücü: 0-1900 aralığında: 1035 TL; 1901-25000 aralığında: 1565 TL

Yaş Aralığı: 7-15 Yaş
Motor Gücü: 0-1900 aralığında 646 TL; 1901-25000 aralığında 1035 TL

Yaş Aralığı: 16-99 Yaş
Motor Gücü: 0-1900 aralığında: 385 TL; 1901-25000 aralığında 646 TL

5. Hız Sınırları

Son olarak, hız sınırlarından da bahsetmekte yarar var. Çekme karavanlar, kanunlar gereğinde 80 km/s hız sınırı bulunuyor ve bu sınırı geçmeniz, sadece yasalar bağlamında değil, güvenlik bağlamında da tavsiye edilmiyor. Pek çok tecrübeli karavancı, 80 kilometre/saat sınırında manevranın oldukça zorlaştığını kabul ediyor. Dolayısıyla, ailenizi ya da kendinizi tehlikeye atmak istemezsiniz. Motokaravanlarda bir hız sınırı düzenlemesi bulunmuyor. Manevra ve yol tutuş açısından, iki ayrı parça olmadığından bu tür karavanlar hız konusunda çok daha güvenilir görülüyor; ancak her şeye rağmen, dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.

Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere!

İlgili İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu