Gurme RehberiKonya

Konya’nın Yöresel Yemekleri Güncel

Konya Mutfak Kültürü

Konya’nın Yöresel Yemekleri ,Konya mutfağı hem zengin lezzet çeşitliliği hem de konumu nedeni ile Anadolu mutfağının merkezinde yer almaktadır. Konya mutfağını bu kadar ilgi çekici ve leziz kılan ise yüzyıllardır var olan kültür birikimi ve mirasıdır. Konya’yı özel kılan hususlardan biri de ilk yerleşim yeri olarak bilinen Çatalhöyük’ü içerisinde barındırıyor olması. Konya mutfağının birbirinden farklı ve kültür kokan lezzetlerini sizler için yazımızda derledik.

Konya mutfağına özgü olan yöresel yemekleri deneyimlerken bu lezzetlerin Osmanlı Devleti, Bosna Hersek, Bulgaristan ve çok eski kültürlere vatan olduğunu unutmamalısınız. Konya mutfağının ilginç ve yöresel lezzetlerinden günümüze kadar gelemeyen birçok lezzet bulunuyor. Bunların yanı sıra hala sürekli yöre halkı tarafından yapılan bazı ilginç lezzetler de bulunmakta. Konya’ya yolunuz düşerse yöresel restoranlardan ve kahvaltı mekânlarından Konya mutfağına özgü yöresel lezzetleri deneyimleyebilirsiniz.

Konya’da yöresel yemekler kapsamında çok çeşitli yemeklere denk gelmek mümkündür. Yöresel çorbalarından en meşhur yemeği etli ekmeğine kadar birçok yemeği derlediğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Çebiç

Çebiç, Konya’nın en yöresel lezzetlerinden biridir. Üstelik bir hayli ilginç olduğu da söylenebilir. Konya’da bir hayli farklı kahvaltı deneyiminde bulunmak isterseniz çebiç tam size göre olabilir. Çebiç yiyecekseniz kahvaltı için bir hayli misafir evinde olmanız gerekir çünkü kuzu ciğerinin elde edilmesi için ızgarada pişirilme süreci oldukça uzundur.

Çebiç yerken yöresel olduğunu anlamak için ilk bakmanız gereken ise ızgarada pişip pişmediğidir. Bulgur pilavı ile birlikte servis edilen kuzu ciğerinin en lezzetli dönemi Eylül ayıdır. Eylül ayında çebiç yerseniz kuzuların olgun dönemlerine rast geldiğiniz için kuzu ciğerinin daha lezzetli olacağını göz önünde bulundurun.Konya’nın Yöresel Yemekleri,

Et yemekleri kapsamında değerlendirilen kuzu ciğerini daha lezzetli tatmak adına değerlendirebileceğiniz çebiç yemeği, Konya’ya özgü bir yemek olup Konya’da fazlasıyla da karşılaşabileceğiniz bir lezzettir. Acıkan kişilerin açlığını gideren çebiç yemeğini sizler de Konya gezilerinde deneyimleyebilirsiniz.

  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Yemeğinizin üzerine fındıklı fırın sütlaç veya Antep fıstıklı sacarası yiyebilirsiniz.

Etli Ekmek

Konya denildiğinde akla gelen ilk lezzet etli ekmektir. Etli ekmeğin neden Konya ile bu kadar özdeşleştiği bilinmez ama bugün ülkemizin hangi köşesinde deneyimlerseniz deneyimleyin etli ekmek denildiğinde Konya usulü olup olmadığı sorgulanmaktadır. En güzel etli ekmek deneyimini tatmak için ise bu lezzetin ana vatanı olan Konya’da etli ekmek yemeniz önerilir. Genellikle lahmacun ile bir hayli benzer bir görüntüsü olması nedeni ile karıştırılsa da etli ekmeğin tadı lahmacundan gerçek anlamda farklıdır.

Etli ekmek yerken ikinci bir porsiyonu istemeniz oldukça olası çünkü bir porsiyon ile böylesine harika bir lezzete doymak mümkün değildir. Etli ekmeği Konya’da bulunan herhangi bir restoranda bulmanız mümkün. Yolunuz Konya’ya düşerse Konya usulü orta acılı bir etli ekmek deneyimleyebilirsiniz. Başka şehirlerde yediğinizden çok daha farklı ve yöresel bir tat olduğunu göreceksiniz. Konya’nın Yöresel Yemekleri,

  • Yol Tarifi Al >
  • Nasıl Yapılır: Tarife Git
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Etli ekmek öncesi yöresel çorbalarından deneyebilir veya yemekten sonra Konya ekmek kadayıfı tatlısını yiyebilirsiniz.

Fırın Kebabı

Kebap kültürü ülkemizde fazlasıyla gelişmiş olup birçokları tarafından da ana yemek olarak tercih edilen bir yiyecek türüdür. Adana ve Urfa kebapları her ne kadar ön planda olsa da Konya yöresine ait fırın kebabı da mutlaka tadılması gereken kebaplar arasındadır.

Fırın kebabı, Konya’da yapılan ancak hakikisini yemediğiniz sürece tam olarak yöresel bir lezzet deneyimlemiş sayılmayacağınız yemeklerden biridir. Fırın kebabı yemek için alanında uzman bir ustanın restoranına gitmeyi tercih edin. Çünkü fırın kebabı içerisine konulan etlerin hangi hayvanın eti olacağına kadar restorandan restorana farklılık gösteriyor. Gerçek bir fırın kebabı deneyimlemek isterseniz kebap restoranlarını tercih edebilirsiniz. Fırın kebabını özel kılan ise etlerin baharatlar ile harmanlanarak ocakta pişirilme şeklidir.

Konya’ya yolu düşenlerin mutlaka tatmaları gereken fırın kebabı, özel tariflerle hazırlanan ve insanlara sunulan özel bir lezzettir. İnsanların doyması ve doymasından ziyade de nefis lezzetini tatması açısından her gün lokantalar tarafından pişirilen fırın kebabını sizler de tadabilirsiniz.

  • Yol Tarifi Al >
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Kebap yemeğinin yanına yöreye özgü mezelerden alabilirsiniz.

Mevlana Böreği

Mevlana böreği Konya’ya özgü olan kahvaltılıklardan biridir. Bu kahvaltılığı deneyimlemek için kahvaltı mekânlarına gidebilirsiniz. Konya Mevlana böreğinin kendine özgü bir görüntüsü bulunuyor. Üçgen bir şekilde hazırlanan ve içerisinde iç harcı bulunan bir börektir. Parça parça tüketmenin mümkün olduğu Mevlana böreğini bir kere yedikten sonra durmakta güçlük çekebilirsiniz.

Böreğin içerisinde bulunan iç harcı soğan, kıyma, maydanoz gibi malzemelerden oluşuyor. Üçgen şeklinde olan bu böreği denerken kenarlarının kıtır kıtır olduğunu göreceksiniz. Çok sert olmayan ancak ortaları yumuşacık, kenarları kıtır kıtır olan bu börekten bir oturuşta 10 tane yiyebilirsiniz. Mevlana böreğini üçgen şeklinden kolayca tanıyabilirsiniz. Konya’nın Yöresel Yemekleri,

Mevlana böreği belirttiğimiz üzere kahvaltılıklarda ya da ikindi çaylarının yanında tüketilebilir. Son derece lezzetli ve bir o kadar da damak tadına uygun olan Mevlana böreği ara sıcak olarak da değerlendirilebilir. Konya’daki çeşitli restoranlarda rahatlıkla bulabileceğiniz Mevlana böreğini sizler de deneyimleyebilirsiniz.

  • Adres: Musalla Bağları, Elmalı Cad., No: 254, Horozluhan OSB, Selçuklu
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi ve Cumartesi günleri arası 09:00 – 17:00 saatlerinde açıktır. Pazar günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0332 235 25 93
  • Yol Tarifi Al >
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Burada etliekmeği de deneyebilirsiniz.

Papara

Konya’da bayat ekmeklerin değerlendirilmek için en çok kullanıldığı yöntemlerden biri de Papara yapmaktır. Papara lezzetini ortaya çıkaran sadece bayat ekmekler değildir. Bayat ekmekler, yoğurt ve salça ile baharatın harmanlanmasından oluşan bir sos ile birlikte oluşturulan Papara lezzetini en çok Ramazan aylarında sofralarda görüyoruz.

Hafif ve lezzetli bir yapısının olması meze olarak da restoranlarda servis edilmesine olanak tanımaktadır. Papara denildiğinde bayat ekmekler ile yapılıyor olması sizi önyargılı olmaya itebilir. Ancak yoğurt ve sos ile harmanlanan bayat ekmekler yumuşacık bir kıvama geldiğinden denemeden geçmemenizi öneririz.

Ülkemiz genelinde evlerde de özellikle kahvaltılarda denenen papara yemeği kişilerin açlık hissini de giderecektir. Konya’ya özgün olmasıyla bilinen paparayı Konya’nın özel tarifleri ve tatlarıyla deneyimleyebilir ve evlerinizde de en lezzetli biçimde yaparak yiyebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Çoğunlukla evlerde yapılan papara yemeğinin tarifini alarak sizler de evlerinizde yapabilirsiniz.

Tirit

Tirit, Türkiye’nin birden fazla şehrinde yöresel olarak nitelendirilen lezzetlerden biridir. Konya halkı tarafından da sahiplenen Tirit kelimenin tam anlamı ile yöre halkının benimsediği bir yemektir. İçerisinde bulunan et ve yeşillikler ile güveçte pişen Tirit’i bu kadar leziz yapan bir püf noktası da bulunuyor. Tirit yapılırken güveç içerisinde etlerin suyu kalır. Bu su pişme süreci sonrasında da insanların eti yerken kaşıklarına gelmekte.

Eti suyu ile birlikte tüketmiş olanlar bilir ki etin suyu ile birlikte tüketilmesi insana unutamayacağı lezzet deneyimi yaşatabilir. Tirit denemek için birçok şehre gidebilirsiniz ancak Tirit yemeğini Konya usulü olarak denemeden Tirit yedim dememelisiniz. Konya’ya özgü baharatlar ve hazırlanma usulü ile tam anlamı ile bir lezzet şöleni oluşturmaktadır.

  • Nerede Yenir: Tarihi Tiritci Mithat
  • Fiyat Aralığı: Orta Seviye
  • Yol Tarifi Al >
  • Gitmişken Başka Ne Yemeliyim: Tirit yemeğinin üzerine mutlaka zerde tatlısı yiyin.

Kaygana

Kaygana, Konya usulü yöresel kahvaltılıklardan biridir. Bir çeşit gözleme olarak da nitelendirilebilen kayganayı kahvaltılarda sıkça görmeniz mümkün. Kaygana yapılırken un, kabartma tozu ve süt karışımı ile hazırlanıyor. Kaygana’nın ana vatanının Trabzon olduğu biliniyor. Ancak Trabzon usulü kaygana ile Konya usulü kaygana arasında büyük farklar bulunuyor. Yöresel kültürün lezzetlere nasıl etki edeceğini görmek isterseniz mutlaka her iki yörenin de kaygana lezzetlerini denemelisiniz. İçerisine ıspanak ve kaşar peyniri konularak da hazırlanan Kaygana aklınıza gelen her türlü yeşillik ile pişirilebilir. Damak zevkinize uygun bir Kaygana lezzetini mutlaka keşfedebilirsiniz. Konya’nın Yöresel Yemekleri,

Kahvaltılarda gözleme bazlı olarak ele alınan kaygana yiyeceği kişilere Konya’nın yöresel tatlarını da bırakmaktadır. İçerisinde çeşitli malzemeleri bulundurarak tüketebileceğiniz kaygana ara sıcak olarak da değerlendirilebilir. Konya yöresindeki kayganayı daha yakından tanımak ve tüketmek amacıyla da mutlaka Konya’ya uğramalı ve pastanelerden sipariş vererek tüketmelisiniz.

  • Nerede Yenir: Konya şehir merkezindeki pastanelerde bulabilmek mümkündür.

Saç Böreği

Saç böreği gerçek anlamda Konya halkı tarafından sürekli yapılan yöresel lezzetlerden biridir. Saç böreğini Konya’ya özgü yapan püf noktası ise hamurunun görebileceğiniz en ince hamur olmasıdır. Börek hazırlanırken içerisine harç koyulur. Harcın içine yöre halkının damak zevkine göre farklı lezzetler eklenebiliyor. Genellikle ıspanak eklenerek hazırlanan saç böreği kimi zaman sade de yapılıyor. Konya usulü saç böreği yiyorsanız üzerine sürülmüş olan tereyağını da fark edebilirsiniz. Tereyağının böreğin üzerinde eritilmesi ile biraz ağır ancak damakta müthiş bir tat bırakan bir lezzet haline dönüşüyor.

Hamur işini çok fazla seven ve tüketen kişilerin Konya’ya özgü olan tatlarıyla harmanlanan saç böreğini tüketmeleri fazlasıyla önerilir. İnce hamuruyla içerisindeki çeşitli lezzetlerin karışımı olarak sunulan saç böreği Konya’nın çeşitli restoranlarında pişirilmekte ve kişilere sıcak biçimde sunulmaktadır.

  • Adres: Musalla Bağları, Ruhibağdadi Sok., No: 9/E, Selçuklu
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi ve Cumartesi günleri arası 08:00 – 19:00 saatlerinde açıktır. Pazar günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0332 233 21 93
  • Yol Tarifi Al >

Batırık

Batırık, Konya usulü mercimek köftesinin yöresel adıdır. Görünüşü biraz mercimek köftesine benzese de tat olarak bir hayli farklıdır. Çünkü bu lezzetin içerisinde mercimek köftesine koyulan malzemelerden çok daha farklı malzemeler ekleniyor. Düğürcük, menengiç ve benzeri adını ilk duyduğunuz malzemeler ile yapılan bu ilginç lezzetin içinde kimi zaman tahin ve ceviz de bulunuyor.

Tıpkı mercimek köftesi yapılırken kullanılan malzemeler kullanılan bu harika lezzetin içerisine yukarıda yer alan malzemeler de eklendiğinde tadı farklılaşıyor. Konya’ya giderseniz denemeniz gerekenler listesine koyabileceğiniz yöresel lezzetlerden biri de Batırık olabilir.

Mercimek köftesini andıran görüntüsü tadına yansımayan Batırık, kişilere özel tatlar da bırakmaktadır. Son derece lezzetli olan ve kişilerde özel damak tadı da bırakan Batırık yiyeceğini sizler de Konya’da deneyimleyebilirsiniz.

  • Nerede Yenir: Konya genelindeki esnaf lokantalarında bulabilmeniz mümkündür.
  • Fiyat Aralığı: Düşük Seviye

Düğün Pilavı

Düğün pilavı, Türkiye’nin birçok şehrinde sürekli olarak düğünlerde yapılan lezzetlerden biridir. Konya’da da yapılan düğün pilavını Konya’ya özgü hale getiren bazı püf noktaları bulunuyor. Daha önce düğün pilavı yemiş olabilirsiniz ancak Konya usulü düğün pilavının onlardan bir hayli farklı olduğunu deneyimlediğinizde göreceksiniz.

Düğün pilavının içerisine eklenen kuşbaşı, kuzu eti ve kuş üzümü ile Konya usulü bir düğün pilavı lezzeti denemeniz mümkün hale geliyor. Daha çok şehrin yöresel faaliyetlerinde insanlara ikram edilen bu pilavı bir de düğünlerde görmeniz mümkün olmaktadır. Konya’nın Yöresel Yemekleri,

Düğün, nişan ve kına gibi yöresel faaliyetlerde daha çok ele alınan düğün pilavı Konya’daki birçok restoran ve lokantalarda da bulunmaktadır. Özel tariflerle süslenen ve yöreye özgü tatların da yer aldığı düğün pilavını sizler de deneyimleyebilir, hatta tariflerini de öğrenerek evlerinizde kolaylıkla yapabilirsiniz.

Tandır Böreği

Tandır böreği, Konya’nın yöresel hamur işlerinden biridir. Peynirli, ıspanaklı ve daha birçok tandır böreği lezzeti bulunuyor. Tandır böreğini deneyimlemeden önce hangi iç harcı ile hazırlanmış olan tandır böreğini yemek istediğinizi belirtin. Tandır böreğini Konya usulü yapan en büyük püf noktası böreğin pişirildikten sonra üzerine eklenen eritilmiş tereyağıdır.

Hakiki tereyağı ile yapılan tandır böreğinin lezzetini başka hiçbir yerde bulamazsınız. Çünkü bu lezzet hazırlanırken ne börek ne pide kıvamında bir sonuç ortaya çıkıyor. Görünüş olarak pideye benzese de iç harcının kıvamı ve üzerine gezdirilen tereyağı ile börek olarak adlandırılan bu harika lezzeti kahvaltı mekânlarında bulabilirsiniz. Hakiki bir tandır böreği tatmak isterseniz yöresel kahvaltı mekânlarını tercih edin.

  • Adres: Horozluhan Mah., Selçuklu Cad., No: 189, Selçuklu
  • Çalışma Saatleri: Pazartesi ve Cumartesi günleri arası 08:00 – 20:00 saatlerinde açıktır. Pazar günleri kapalıdır.
  • Telefon: 0332 342 69 26
  • Yol Tarifi Al >

Konya Yöresel Çorbaları

Bamya Çorbası

Bamya çorbası, genellikle Konya düğünlerinde menüde mutlaka bulunan lezzetlerden biridir. Bamyayı Türk mutfağında ana yemek olarak sıkça görmüşsünüzdür. Bamya çorbası ise Konya’ya özgü olan yöresel tatlardan biridir. Bamya çorbası Konya düğünlerine katıldığınızda önünüze koyulan bir yemektir. Bamya çorbası yapılırken daha önceden kurutulmuş bamyalar kullanılır.

Bamyanın çorbalara konulurken kurutulmasında esas olan ise ipe dizilerek kurutulmasıdır. Bamya çorbasını içerken limon suyunun ekşiliğini ve dana etinin lezzetini bir arada bulabilirsiniz. Kurutulmuş bamyanın da çorbaya daha önce denemediğiniz bir lezzet kattığını da söylemek mümkün. Günlük olarak hizmet veren Konya restoranlarında kolayca bulabileceğiniz bir çorbadır.

Konya gezisine katılanların ya da Konya kültürünü yakından tanımak isteyenlerin mutlaka deneyimlemesi gereken çorba türlerinden biri olan bamya çorbası, içerisindeki özel lezzetle birlikte kişilere önemli bir damak tadı bırakacaktır. Konya’da yer alan restoran ve lokantalarda bu çorba türüne fazlasıyla denk gelebilirsiniz.

  • Adres: Akçeşme, Piri Esat Cad., No: 13, Karatay
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 05:00 – 01:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0332 351 28 19
  • Yol Tarifi Al >

Arabaşı Çorbası

Arabaşı çorbası kimilerine göre Yozgat’a ait olan kimilerine göre de Konya’ya ait olan ana yemek kategorisindeki çorbalardan biridir. Arabaşı çorbasını özel kılan ise hamur ile birlikte tüketiliyor olmasıdır. Herhangi bir hamur değil. Özellikle çorba için hazırlanan ve tepsilere dökülerek tüketilen bu hamur çorbanın içerisine konulur.

Arabaşı çorbası içmenin püf noktası ise hamurları çiğnememektir. Sıcak olan salçalı arabaşı çorbası ile hamur aynı anda kaşığa alınır ve hamur çiğnenmeden yutulur. Hamuru çiğnemeyi tercih ederseniz ağzınıza çirkin bir tat gelecektir. Çorbanın hamur ile bu şekilde tüketilmesi Anadolu halkı tarafından oldukça benimsenmiştir. Konya’nın Yöresel Yemekleri,

Birçok gastronomi uzmanına göre Arabaşı çorbasının halkın yokluk zamanlarında sıkça tükettiği belirtiliyor. Arabaşı çorbası içmek için yöre halkının evine konuk olabilirsiniz. Etli ve acılı olan bu harika çorbayı içmeye doyamayabilirsiniz. Çorbanın hamur ile tüketilmesi pek benimsenmese de tek başına ülke genelinde bir hayli ünlü olmuştur.

  • Adres: Akçeşme, Piri Esat Cad., No: 13, Karatay
  • Çalışma Saatleri: Haftanın tüm günü 05:00 – 01:00 saatleri arasında açıktır.
  • Telefon: 0332 351 28 19

Muyesser Kosan

Metin ve İçerik Yazarı,Halkla ilişkiler ve tanıtım (PR), Girişimci,Dijital içerik üreticisi

İlgili İçerikler

Bir Yorum

  1. Merhaba siteniz çok güzel , hergün düzenli olarak yemek tarifleri paylaştığım siteme sizleri de bekliyorum. birbirinden güzel ; pratik yemek tarifleri , Şipşak yemek tarifleri , yemek tarifleri için sitemi ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu