Samsun

Samsun Yöresel Yemekleri | 23 Muhteşem Lezzet

Kahramanlık öykülerinin yazıldığı Samsun ilimiz birbirinden lezzetli geleneksel yemekleriyle de ülkemizin sevilen şehirlerinden biridir.

Samsun yöresel yemekleri denince akla Karadeniz’in bol tereyağlı yemekleri, çıtır çıtır pideleri, fasulye turşuları ve kara lahana sarmaları geliyor. Samsun mutfağını mercek altına aldığımız yazımızda kentin parmak ısırtan lezzetlerini bir bir listeledik.

Dilerseniz sözü fazla uzatmadan iştah kabartan lezzetlerle dolu listemize geçelim;

Samsun Yöresel Yemekleri

Çorbalar

1- Mısırlı Fasulye Çorbası

mısırlı fasulye çorbası

Samsun’da itinayla hazırlanan çorbalar arasında ön plana çıkan mısırlı fasulye çorbası, oldukça doyurucu bir başlangıç yemeği. İçerisinde kuru fasulye ve mısırın bolca kullanıldığı çorba, ana yemek kategorisinde de değerlendirilebilir. Besin değeri oldukça yüksek, tadı ise nefis.

2- Ispanak Çorbası

ıspanak çorbası

Karadeniz’de özellikle sert geçen kış aylarında demir kaynağı olarak hazırlanan, vücudu hastalıklardan koruduğuna inanılan ıspanak çorbası, çok tüketilen başlangıç yemeklerinden bir diğeri. Samsun usulü ıspanak çorbasında süt yerine yoğurt, un, pirinç ve yumurta yer alıyor. 1 kilo ıspanaktan iste bir koca tencere çorba çıkıyor.

6- Haluçka

haluçka

Samsun’un lezzetli çorbaları arasında gösterilen bir diğer başlangıç yemeği ise haluçka… Tavuk, nohut ve hamur ile hazırlanan bu doyurucu çorbanın Kastamonu ve Samsun yöreleri arasında tartışma konusu olduğu da aşikar. İki şehrimizde çorbanın kendilerine has olduğunu belirtse de bu çorbanın bir göçmen yemeği olduğu bilinmekte. Lezzeti ise takdire şayan.

Pideler

4- Bafra Pidesi

bafra pidesi

Samsun’un simgesi olarak nitelendirebileceğimiz dillere destan Bafra pidesini yerinde denemeden dönmek olmaz. Bafra pidesinin en önemli özelliği ise ince uzun ve kapalı bir forma sahip olması. Samsun’un meşhur pidelerinde kullanılan iç harç ise kıymadan hazırlanıyor. Tadı ise parmak ısırtan cinsten.

7- Terme Pidesi

terme pidesi

Bafra pidesine göre daha yayvan ve açık bir forma sahip Terme pidesi, tam 45 yıldır semtte pişirilen lezzetlerden biri olarak gösterilir. 45 senedir bölgenin en ünlü yemeği olan Terme pidesinin şanı Türkiye sınırlarını aşmış dünyanın dört bir yanından talep görür hale gelmiştir.

Kıymalısı, kuşbaşılısı ve kaşarlısı derken tercihinize bağlı olarak hazırlatabileceğiniz çıtır pideleri, Terme restoranlarının hemen hepsinde sipariş verebilirsiniz.

Ana Yemekler

5- Baklalı Sarma

baklalı sarma

Klasik yaprak sarmasından farklı ama lezzet bakımından sarmaların hemen hepsiyle yarışır bir diğer Samsun yemeği olan baklalı sarma, halkın sıklıkla pişirdiği yemekler arasında yer alıyor. Diğer sarmalardan farkı ise içerisinde kuru bakla eklenmesi. Asma yaprağının içerisine pirinç yerine yarma buğday, bakla ve bulgurdan hazırlanan lezzetli bir harç ekleniyor.

8- Kaz Pilavı

kazlı pilav

Samsun’da kaz etinden pek çok yemek üretilmekte ve sevilerek yenmektedir. Tirit, kaz pilavı ve kaz asması gibi isimlerle anılan kaz pilavı, lezzetli bir iç pilavın üzerine uzun saatlerde pişirilmiş kaz etinin didilmesi üzerine de el açması et suyuyla ıslatılmış bir yufkanın konulmasıyla servise hazır hale getiriliyor. Tadı ise oldukça lezzetli.

9- Fasulye Turşu Kavurması

Fasulye turşusu, Samsun’un sevilen lezzetlerinden biri. Hemen her akşam yemeğinde sofrada mutlaka bulunan lezzetli fasulye turşusundan pek çok yemek de hazırlanıyor. Biraz soğan ve yağ eklenerek kavrulan fasulye turşusunun tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

11- Katık Sündürmesi

Katık, kıyılmış maydanozla birazda zeytinyağı ile tatlandırılınca tadından yenmeyen bir meze çıkıyor ortaya. Karadeniz sofralarında sıklıkla göreceğiniz katık sündürmesini, Samsun restoranlarında sipariş verebilirsiniz.

13- Büryan

büryan

Samsun’da kuyu kebabı olarak da anılan büryan yemeği, bayram sofralarına ve düğün yemeklerine yaraşır şaşalı lezzetlerden biri. 2-3 metre derinlikteki bir kuyuda odun ateşi ile pişirilen kuzu etinden hazırlanan yemeğin hazırlanışı meşakkatli, lezzeti ise parmak ısırtan cinsten.

16- Kağıtta Hamsi

kağıtta hamsi

Hamsi Samsun evlerinde genellikle kağıtta pişiriliyor. Kokusuz bir pişirme yöntemi olmasının yanı sıra kağıda serilen hamsilerin üzerine limon, zeytinyağı, defne yaprağı ve maydanoz da eklenince tadından yenmiyor. Hamsi balığının tadını daha da lezzetlendiren Samsun usulü kağıtta hamsinin tadına bakmanızı tavsiye ederiz.

18- Mantarlı Pilav

mantarlı pilav

Tereyağlı pirinç pilavına haşlanmış mantar eklenerek hazırlanan mantarlı pilav, Samsun’da ev yemekleri restoranlarında sıklıkla göreceğiniz lezzetlerden bir diğeri. Samsun’un dağlık alanlarında toplanan tazecik kültür mantarlarından pişiriliyor

19- Yazı Pancarı Yemeği

yazı pancarı yemeği

Samsun’un, Kavak Beldesi’ne has lezzetlerden biri olarak gösterilen yazı pancarı yemeği, sevilen sebze yemeklerinden biri olarak gösterilmektedir. Yazı pancarı yemeği, önceden haşlanan pancarların üzerine biraz çiğ yarma ve biraz da sarımsak eklenerek hazırlanıyor.

20- Böbrek Kavurma

böbrek kavurma

Birçoğumuzu ismiyle tedirgin eden böbrek kavurma, Samsun’da çok sevilen et çeşitleri arasında yer alıyor. Dana böbreği, iri küpler halinde doğrandıktan sonra tavada kuru soğan, tereyağı ve domates suyuyla kavruluyor. Biraz tuz biraz da kekik eklendi mi tadından yenmiyor.

Hamur İşleri

14- Bazlama

bazlama

Karadeniz’de sıklıkla hazırlanan hamur işi lezzetlerden biri bazlama…  Samsun usulü versiyonunda mısır unundan hazırlanan ekmek hamuru kalın bezeler halinde pişirilir, yumuşacık ve lezzetli bir ekmek haline getirilir. Fırınlarda sıklıkla bulacağınız bazlamanın en güzel halini ise Samsun köylerinde yiyebilirsiniz.

10- Katıklı Ekmek

katıklı ekmek

Antakyalıların hemen her akşam yemeğinde görebileceğimiz katıklı ekmek, Samsun sofralarının da çok sevilen lezzetlerinden biri haline gelmiş. İncecik açılan ekmek hamurunun üzerine biber salçası, çökelek ve baharatlardan oluşan lezzetli bir harç ekleniyor.

15- Karmaç

Samsun yöresel yemekleri yine Kastamonu ve Samsun arasında paylaşılamayan bir lezzet olarak gündem olmuş karmaç salatası, bölge halkının sahiplendiği yöresel lezzetler arasındadır. Mısır unu salatası olarak tarif edebileceğimiz bu yemeğin içerisinde maydanoz, soğan, dereotu, tuz, su ve mısır unu yer alıyor. Oldukça faydalı ve hafif bir lezzet olduğu da aşikar.

17- Haşhaşlı Çörek

haşhaşlı çörek

Vezirköprü ilçesinde severek pişirilen ve halkında yoğun ilgi gösterdiği bir diğer hamur işi lezzetin adı da haşhaşlı çörek. Yöreye has olduğu söylenen haşhaşlı çöreklere hem Vezirköprü pastanelerinde hem de kafe tarzı işletmelerde ulaşabilirsiniz.

21- Peynirli ve Cevizli Mantı

peynirli cevizli mantı

Karadeniz’in mantı konusunda en iddialı kenti şüphesiz ki Sinop… Ancak Samsun’un da kendine has bir mantısı var ki damaklarda lezzet patlamaları yaşatıyor. Samsunlu kadınların özellikle özel günlerde el ile açtığı mantı yufkaları kıymalı harç eklenerek kapatıldıktan sonra, ceviz ve peynirle karıştırılıyor. Sonra ise uzun yıllar aklınızdan çıkmayacak lezzet bombaları ortaya çıkıyor.

Tatlılar

12- Kıvratma

kıvratma

Samsun’a has bir başka lezzet ise kıvratma… Kentte kuru bayram baklavası adıyla bilinen kıvratma, hafif şekerli, bol cevizli çıtır çıtır bir lezzet. Üzerine ise şerbet yerine eritilmiş yağ ekleniyor.

3- Nokul

nokul

Sinop, Isparta gibi Türkiye’nin pek çok ilinde yöresel lezzetler listesine giren nokul, Samsun’un Bafra ilçesinde de sıklıkla pişirilen lezzetlerden bir diğeri. Bafra nokulunu diğerlerinden ayıran bir özelliği ise ceviz katılarak yapılması.

Tahin eklendiğinde lezzetli bir tatlı, tuz ve peynir eklendiğinde ise pofuduk bir börek olarak servis edilebiliyor. Bafra pastanelerinde sıklıkla rastlayacağınız bu lezzeti denemenizi tavsiye ederiz.

22- Kocakarı Gerdanı Tatlısı

kocakardı gerdanı

Samsun yöresel yemekleri denildiğinde halk arasında kocakarı gerdanı olarak tabir edilen Samsun’un burma tatlısı, bayramların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak tabaklarda yerini alıyor. Görüntü anlamında hem burma hem de kare şeklindeki bu tatlıya, su ve şekerden oluşan şerbeti de eklendi mi değmeyin keyfinize….

23- Fırında Kabak Tatlısı

kabak tatlısı

Samsun halkı kabak tatlısını fırında pişirmeyi daha çok seviyor. Farklı pişirme yöntemiyle bildiğimiz kabak tatlısına lezzetli bir aroma getiren Samsun, kendine has tatlılarıyla da pek çok turistin ilgisini topluyor.

Fırın tepsisine dizilmiş kabaklar bir süre pişirildikten sonra şerbetleniyor en son ise dövülmüş ceviz ile lezzet bombası haline geliyor. Denemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu