Yalova’da Gezilecek Yerler Listesi Güncel

Yalova’da Gezilecek Yerler Listesi Yalova, İstanbul’a bağlı bir kazadır. Sahip olduğu kaplıcalar ve termal su kaynakları sayesinde hızlı bir gelişim yakalamış ve bir şehir vasfı kazanmıştır. Günümüzde Marmara’nın önemli şehirlerinden biri olan Yalova, Türkiye’nin Kuzeybatısında Bursa ve Kocaeli arasında yer alıyor. Yalova, yüz ölçümü açısından ülkemizdeki en küçük şehirdir ve toplam altı ilçeden oluşmaktadır. Aynı zamanda 105 kilometre ile denize en uzun kıyısı olan turistik şehirlerden biri olarak göze çarpıyor.
2019 yılı verilerine göre 262.234 nüfusa sahip olan şehirde bu oran şehrin önemli sayfiye alanlarından biri olan Çınarcık’ın da etkisiyle yaz aylarında ikiye katlanıyor. Yalova, her geçen yıl gittikçe büyüyen ve gelişen bir şehir olarak, muhteşem güzellikteki gezilecek yerleriyle dikkat çekiyor.
Kaç günde gezilir: Yalova seyahati için ortalama 2-3 gün yeterli olacaktır.
Ziyaret için en uygun zaman: Yalova, yılın her dönemi ziyaret edilebilir. Fakat şehrin en popüler ve en güzel dönemleri ilkbahar ve yaz mevsimidir. Yalova’ya turistik bir seyahat için gidecekseniz Nisan-Mayıs aylarını; tatil için gidecekseniz Haziran-Temmuz aylarını tercih etmelisiniz. Son olarak: Yalova’nın şifalı kaplıcalarını ziyaret için yılın her dönemini tercih edebilirsiniz, fakat kış ayları daha uygun olacaktır.
Müze kartları: Yalova’da Gezilecek Yerler Listesi’nde Yalova’da ziyaret edilmesi gereken bir dizi önemli müze bulunuyor. Bu müzelere giriş için Türkiye’nin hemen her şehrinde geçerli olan ”Müzekart”ı kullanabilirsiniz. Müzekart sayesinde birçok müzeye ücretsiz veya indirimli olarak giriş yapmak mümkündür.
Havalimanı/Merkez Ulaşım: Yalova’da havalimanı bulunmadığı için hava yolu ulaşımı diğer şehirlerle sağlanıyor. Dolayısıyla Yalova’ya havayolu üzerinden ulaşmak için önce İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na inmeli, buradan da Yalova’ya aktarma yapmalısınız. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Yalova’ya HAVAŞ, transfer araçları ve otobüslerle aktarma yapabilirsiniz. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Yalova’ya ücretli geçiş yollarını kullanmanız halinde ortalama 45-50 dakikada ulaşabilirsiniz. Bursa yolu üzerinde yer alan Yalova’ya Sabiha Gökçen’den nasıl ulaşacağınıza dair daha fazla bilgi almak için Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Bursa’ya Ulaşım Rehberi başlıklı yazımızı okumalısınız. Yalova’da Gezilecek Yerler Listesi
Yalova’ da Gezilecek Yerler Tanıtım Videosu
En Popüler Yerler
1- Yürüyen Köşk
Yürüyen Köşk, şehre geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir yer. Atatürk’ün meşhur ağaç hikayesinin doğduğu yer olan köşk, 1929 yılında Atatürk için inşa edilmiş. 1930 yılının yaz ayında köşkü ziyaret eden Atatürk, çatıya zarar verdiği için sevdiği koça çınarın budandığını görünce, dalların kesilmesini değil, evin taşınmasını istediğini söyler. Bunun üzerine Belediye Fen İşleri Yollar ve Köprüler Şubesi’nin üslendiği proje, İstanbul’dan getirilen tramvay rayı ile taşınmış.
Temelden kazılan köşk, altına yerleştirilen ray sayesinde hiç zarar görmeden 4,80 metre yana kaydırılarak başarılı bir taşıma işlemi gerçekleşmiştir. Bu sayede ağaca hiçbir zarar gelmeden sonlanan olay, halkta dilden dile dolanmış. Bu sebeple Yürüyen Köşk ismini alan köşkü Atatürk, 1937 yılına kadar düzenli aralıklar ziyaret etmeye devam etmiş. Günümüzde ise halkın ziyareti için müze olarak açık tutulan ve Türkiye’nin en gözde köşklerinden biri olan Yürüyen Köşk’ü, Yalova geziniz sırasında ziyaret etmeyi unutmayın.
Kaçırmayın!
- Adres: İsmet Paşa, Merkez, Sahil Yürüyüş Yolu, 77100 Yalova
- Tel: (0226) 812 73 40
- Çalışma saatleri: 09.00-17.00 (Pazartesi kapalı)
- Giriş ücreti: Tam 2₺ – Öğrenci 1₺ *0-6 Yaş, Şehit Yakınları ve 65 yaş üzerine ücretsiz.
2-Deprem Anıtı
Yalova, 17 Ağustos 1999 depreminden en çok etkilenen şehirlerden biri. Pek çok acı kayıplar ve zararlar yaşayan şehir, o günden beri kaybettiklerini işte bu anıtta anıyor. Depremden bir yıl sonra 2000 yılında, Heykeltraş Ümit Öztürk’ün yaptığı anıtlar, depremde ölen 2504 kişinin ismini üzerinde taşıyor. Mermer bloklar üzerine yazılan isimlerin her birinin yanında ise, küçük bir delik yer alıyor. Kaybettiği sevdiklerini anmaya gelen vatandaşların çiçek koyarak andıkları anıt, depremden sonra dökülen moloz yığını alanın üzerine inşa edilmiş.
Neden Gitmeliyim?
Ne yazık ki yakın zamanda üzerine spreyle yazılar yazılan ve zarar verilen anıtlar, yakın zamanda yeniden onarılarak ziyarete açılmıştır. Siz de Yalova geziniz sırasında, depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı anmak için, anıtı ziyaret edebilirsiniz. Dolayısıyla Deprem Anıtı’nı sizler de Yalova’da gezilecek yerler listenize kesinlikle eklemelisiniz.
- Adres: Bahçelievler, Gazi Paşa Cd. No: 105, 77200 Merkez/Yalova
- Çalışma saatleri: 24 saat açık. Yalova’da Gezilecek Yerler Listesi
3- Yalova Termal Kaplıcaları
Türkiye’nin her noktasından, ve pek çok ülkeden ziyaretçi ağırlayan Yalova Termal Kaplıcaları, şehrin en önemli turistik merkezlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Bizans dönemine kadar dayanan eski hamamları ile meşhur olan ilçe, yemyeşil doğasıyla ve kaplıcalarıyla şifa dağıtıyor.
Neden Gitmeliyim?
Yerin altından gelen sıcacık termal su ile şifa arayan insanlar, hem çeşmelerden ücretsiz olarak akan sulardan içebiliyor, hem de ücretli olarak kaplıca hamamlarına girebiliyorlar. Açık ve kapalı sıcak havuzlu Kurşunlu Hamamı’ndan, sıra banyolara kadar birçok kaplıca tesisinin yer aldığı Termal’de, dilerseniz ayrı ayrı bulunan göz suyu, mide suyu ve ayak suyu çeşmelerinden de pek çok hastalığınıza şifa bulabilirsiniz.
Kaçırmayın!
Kaplıcalara gelmek isterseniz, Yalova şehir merkezinden ulaşımı oldukça kolay olduğunu da söyleyelim. Merkezde yer alan minibüs otogarından kalkan Termal minibüslerine binerek yarım saatlik bir yolculuk sonrasında Termal kaplıcalarının merkezine gelmiş oluyorsunuz. Kaplıca fiyatları her tesisin farkı farklı olabiliyor.
- Adres: Adnan Menderes Mahallesi, Adnan Kahveci Sk. 77400 Termal/Yalova
- Tel: 444 85 36 – 0226 675 7400
- Çalışma saatleri: 24 saat açık Yalova’da Gezilecek Yerler Listesi
4-Çınarcık
Marmara Bölgesi’nde en sık ziyaretçi alan yazlık beldelerden biri olan ve Yalova gezilecek yerler listesine mutlaka eklenmesi gereken Çınarcık, gece hayatından, plajlarına her yönüyle şehrin gözdesi olduğu için, haliyle ziyaret etmeniz gereken turistik beldelerden biri oluyor. Sahil şeridi boyunca dizilen apartmanlar ve kumsalıyla akıllarda kalan ilçe, Yalova şehir merkezine yarım saatlik bir mesafede yer alıyor. Yalova şehir merkezinden kalkan sarı Çınarcık dolmuşlarıyla gelebileceğiniz ilçeye, dilerseniz yaz aylarında direkt olarak deniz otobüsleri seferleri de düzenleniyor.
Neden Gitmeliyim?
Genellikle yazlıkçıların evlerinin bulunduğu ilçe, kışları sadece yerlilerinin kaldığı bir belde… Yazın panayır alanı gibi hareketli gündüzlerin ve renkli gecelerin yaşandığı ilçede, oldukça ucuz pansiyon ve otel alternatifleri de mevcut. Çınarcık’ta, Beach Club’ler dışında, sahildeki plajların çoğu halk plajı niteliğinde, ücretsiz olarak hizmet veriyor.
Bunun yanı sıra gitmişken; Baba Burnu, Orman Uçuğu Koyu, Kalem Burnu, Engere Koyu, Paşa Limanı Burnu, Dikilitaş Burnu, Çaldere Burnu, Dermaz Burnu ve Mersin Burnu gibi Çınarcık’ta yer alan turistik noktaları görmek gerekiyor. Ayrıca Çınarcık sınırları içerisinde, piknik, mangal, trekking gibi aktiviteler için uygun bir dizi doğa parkı ve mesire alanı sizleri bekliyor.
5- Armutlu
Burası Neresi?
Oldukça küçük olan Armutlu ilçesi, Yalova şehir merkezi ile Bursa arasında kalıyor. İstanbul ve Bursa’dan gelen tatilcilerin tercih ettiği belde, plajlarıyla ve pansiyonlarıyla yazlık bir tatil için ideal. Tıpkı Çınarcık gibi kışın daha sakin olan Armutlu’da çok fazla konut da bulunmuyor. Yazın belli aralıklara düzenlenen deniz otobüsü seferleriyle de, Armutlu ilçesine direkt olarak ulaşabilirsiniz.
6-Termal
Burası Neresi?
Sağlık turizmi olarak şehrin en kalabalık turistik yeri olan Termal, doğası ve kaplıcalarıyla yaz-kış ziyaretçi akınına uğruyor. Termal otel ve pansiyonlar konusunda oldukça çok alternatife sahip olan ilçeye, şehir merkezindeki minibüs otogarından kalkan Termal dolmuşlarıyla yarım saatlik bir yolculuk sonunda ulaşabiliyorsunuz. Günübirlik kaplıca keyfi için, ya da konaklamalı tatil için gelebileceğiniz Termal’de, doğa yürüyüşü yapabileceğiniz alanlar da bulunuyor.
7-Yalova Sahili
Burası Neresi?
Yalova’ya geldiğinizde meydanın sol tarafında kalan yoldan gidildiğinde sahil şeridi başlamış oluyor. Mağazaların başladığı yoldan itibaren sıra sıra kafe ve restoranların yer aldığı sahil şeridi, oldukça keyifli bir yürüyüş yoluna sahip. Kısa bir süre yürüdükten sonra derenin üzerinden geçeceğiniz köprüde, tek tek kenara dizilmiş balık tutan insanları görüyorsunuz.
Neden Gitmeliyim?
Bisiklet yoluna ve araca kapalı yürüyüş yoluna sahip olan Yalova’da, kumsalın hemen arka kısmında kalan yolda yürüyüşün tadını çıkarabilirsiniz. Özellikle de yaz aylarının akşamlarında, sahildeki büyük Yalova Lunapark’ı çocuklar için vazgeçilmez bir eğlence alanı oluyor.
Kaçırmayın!
Siz hemen karşısında yer alan kafelerde sevdiklerinizle güzel bir çay içerken, çocuğunuz da eğlencenin tadını çıkarabilir. Yalovalıların çocukluğundan beri aklında kalan anılarına kazınan sahil, meşhur dondurmacıların dondurmasıyla birlikte, sahilde yapılan yürüyüşler yer alıyor.
- Adres: 77600 Çiftlikköy/Yalova
8-Sudüşen Şelalesi
Burası Neresi?
Yalova’nın Termal ilçesinde bulunan şehrin en önemli doğal varlıklarından biri olan Sudüşen Şelalesi, Samanlı Dağları’nın olduğu noktada yer alıyor. Termal’den özel araçla gidebileceğiniz şelale, çevresinde yer alan yemyeşil ormanlarla oldukça keyifli bir güzergaha sahip. Ancak yollar zaman zaman heyelan tehlikesi nedeniyle riskli olabiliyor. Bu yüzden yolda giderken dikkatli olmakta fayda var.
Neden Gitmeliyim?
Genellikle yaz aylarında yoğun bir şekilde ziyaret edilen şelale, bölgeye gelen Arap turistlerin de en sık uğradığı yer. İçerisinde yer alan kafeteryada ise bir şeyler yiyip, içebileceğiniz bol çeşitli bir menü bulunuyor. Ancak fiyatlar turistlere göre düzenlendiği için, normal fiyatların üstünde size de fahiş gelebilir. Ücretsiz otopark imkanının da bulunduğu Sudüşen’de, gürül gürül dökülen şelalenin tadını çıkarabilir, soğuk suya ayaklarınızı sokarak serinleyebilirsiniz.
9-Erikli Şelalesi
Burası Neresi?
Yalova’ya gelen doğa tutkunlarının en sık ziyaret ettiği yerlerin başında gelen Erikli Şelalesi, Erikli Yaylası olarak da biliniyor. Genellikle trekking, kamp gibi doğa sporlarıyla ilgilenenlerin ekip halinde gelerek ziyaret ettiği alan, yemyeşil arazisiyle insanın içini ferahlatıyor. Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı olan yayla, özellikle de ilkbahar ve yaz aylarında yoğun ziyaretçi sayısına sahip.
Neden Gitmeliyim?
Hafta sonlarında bölgeye gelenlerin piknik yapmak için geldikleri yaylada, ihtiyaçlarını karşılayabileceğiniz çeşitli tesisler de yer alıyor. Kampçılar için de oldukça uygun bir ortam sunan Erikli Yaylası’nda, doğanın tadını çıkarabilir, bol oksijenle arınabilirsiniz.
- Adres: Karşıyaka, 77330 Teşvikiye, Çınarcık/Yalova
- Tel: 0544 353 12 29
- Yol tarifi al >
10- Çaldere Şelalesi
Burası Neresi? Yalova’nın doğa harikası şelalelerinden birisi de meşhur Çaldere Şelalesi. Çınarcık ilçesinde yer alan şelale, Esenköy mevkiinde bulunuyor. Yalova şehir merkezine ise 29 km uzaklıkta bulunan şelale, oldukça rahat ve asfalt bir ulaşım yoluna da sahip. Şelalenin bulunduğu alana 290 metrelik rakımdaki Taz Dağları’ndan gelen kaynak, ıhlamur, kayın ve daha pek çok ağaç türleriyle, kuşların renkli cıvıltılarının arasında, onu keşfetmenizi bekliyor.
- Adres: Esenköy, Çınarcık/Yalova
- Yol tarifi al >
11-Yalova Karaca Arboretum
Burası Neresi?
Yalova’nın Ağaç Müzesi olarak da bilinen Karaca Arboretum’u, Termal ilçesine giden yolun üzerinde yer alıyor. Şehir merkezinden 5 km kadar gittikten sonra ulaşılan Samanlı Köyü sınırları içinde yapılan alana, şehir merkezinden kalkan Samanlı minibüsleriyle kolayca ulaşabiliyorsunuz.
Neden Gitmeliyim?
İçerisinde yer alan 7 binden fazla bitki ve çiçek koleksiyonlarıyla ilgi çeken Karaca Arboretum, Hayrettin Karaca’nın köşkünün de olduğu arazide, kendisi tarafından kurulmuş. Oldukça büyük bir alana yayılan bu yeşil cennet, 13,5 hektarlık bir arazi üzerinde yer alıyor. Her gün ziyarete açık olan botanik bahçe, aynı zamanda üniversite öğrencilerine sunduğu iş imkanlarından, Türkiye’nin botanik dünyasına yaptığı katkılara kadar pek çok yönüyle de biliniyor.
- Adres: Samanlıköy Mah. Merkez, Yalova Termal Yolu, 77200
- Tel: 0555 033 77 89
- Çalışma saatleri: 13.00-17.00 *Cuma: 10.00-12.00
- Giriş ücreti: Net bir ücret yok. Tema Vakfı’na makbuz karşılığında bağış yaparak ziyaret edebiliyorsunuz. Yalova’da Gezilecek Yerler Listesi
12-Delmece Yaylası
Burası Neresi?
Yalova seyahatinizde şehrin doğasını en güzel tadabileceğiniz yerlerden birisi de, meşhur yaylaları. Yalova’da en sevilen yaylalardan biri de, Delmece Yaylası. Özellikle de kamp tutkunlarının kamp için geldiği yayla, Çınarcık ilçesine bağlı olan Teşvikiye beldesinin yüksek rakım bölgesinde yer alıyor. Çınarcık ve diğer noktalardan ulaşabileceğiniz yaylaya, 17 km kadar yolu içeri gittikten sonra ulaşabiliyorsunuz. Tabelalar sayesinde kolayca ulaşabileceğiniz yayla, Karlık Yaylası’yla da birbirine oldukça yakın.
Belli bir noktaya kadar asfalt yoldan ilerledikten sonra, büyük ve küçükbaş hayvanların serbestçe dolaştığı toprak yola geldiğinizde yaylaya geldiğinizi anlıyorsunuz. Yaylanın olduğu alanda herhangi bir kamp tesisi ve market bulunmadığı için, alışveriş yapabileceğiniz en son yer Çınarcık. Bu nedenle tüm malzemelerinizi yanınızda getirmeniz gerektiğini hatırlatmamızda fayda var.
- Adres: Karşıyaka, 77330 Teşvikiye/Çınarcık/Yalova
- Yol tarifi al >
13- Dipsiz Göl
Burası Neresi?Yazımıza, dinginliğiyle insanın ruhunu dinlendiren ve Türkiye’nin en güzel göllerinden biri olan Dipsiz Göl ile devam ediyoruz. Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı olan Teşvikiye’deki göl, beldeye 10 km uzaklıkta bulunuyor. Oldukça kolay ve asfalt bir ulaşım yoluna sahip olan Dipsiz Göl, listemizde de bahsettiğimiz Erikli Yaylası’na oldukça yakın.
Neden Gitmeliyim?
Krater gölü olma özelliğiyle de bilinen gölde, yemyeşil ormanın göle yansımasının ve doğanın zengin habitatının keyfini sürebilirsiniz. Ancak göl, tamamen doğal bir ortamda yer aldığı için çevresinde bir şeyler yiyip içebileceğiniz, ya da ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz herhangi bir tesis yok. Dilerseniz kendi malzemelerinizi yanınızda getirerek kamp yapabilir, ya da günübirlik piknik keyfi yapabilirsiniz.
- Adres: Karşıyaka, 77330 Teşvikiye, Çınarcık/Yalova
- Yol tarifi al >
Yalova’da Gezilecek Yerler Listesi’ nde Yalova’nın en popüler yerlerini sizin için derledik. Görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. Keşfiniz bol olsun..